Μιλώντας με τα παιδιά για ευθύνες
Φυσικά πηγαίνουν ανάλογα με την ηλικία, αφού όλα τα παιδιά και σε όλες τις φάσεις της ζωής τους δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Οι ευθύνες που δίνουμε στα παιδιά μας ναι μεν πρέπει να αρχίζουν από μικρές ηλικίες, αλλά να μην έχουν μεγάλη βαρύτητα.
Για παράδειγμα, ένα παιδί ηλικίας 8 ετών, μπορεί να έχει την ευθύνη να μαζεύει το δωμάτιο του. Δεν μπορούμε όμως να το βάλουμε να κάνει άλλου είδους δουλειές στο σπίτι. Στα 13 όμως μπορεί για παράδειγμα να μας βοηθήσει στην κουζίνα, ή να σκουπίσει και να καθαρίσει τους χώρους τους σπιτιού, ενώ όταν φτάνει τα 15 οι ευθύνες μέσα στο σπίτι σίγουρα μεγαλώνουν.
Επειδή το ένα παιδί από το άλλο διαφέρει μιλήστε μαζί του και κρίνετε ποιες είναι οι ευθύνες που θα μπορούσε να αναλάβει, ποιες θα το ευχαριστούσαν περισσότερο και πάνω απ' όλα ποιες δουλειές δεν θα το απασχολήσουν πολλές ώρες γιατί σίγουρα θα έχει και διάβασμα. Εξηγήστε του τι σημαίνει ο καθένας μέσα στο σπίτι να έχει τις δικές του υποχρεώσεις.
Αν υπάρχουν δύο παιδιά και το μεγαλύτερο έχει φτάσει τα 13 τότε σίγουρα θα μπορεί να σας βοηθάει και με το μικρότερο, από τη στιγμή βέβαια που δεν μιλάμε για νεογέννητο ή πολύ μωρό.