Θηλασμός: Εννέα απίθανα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Πώς ωφελεί ο θηλασμός το βρέφος και τη νέα μητέρα;
Κάθε χρόνο, η εβδομάδα από την 1η μέχρι και την 7η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό. Τον εορτασμό της καθιέρωσε το 1992 η διεθνής κοινότητα με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.
Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο για τα μωρά, περιέχει ακριβώς την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται, είναι εύπεπτο και αποτελεί την ιδανική αποκλειστική τροφή για τους πρώτους μήνες ζωής τους.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων προτείνει τον θηλασμό τουλάχιστον για το πρώτο χρόνο του μωρού, ακόμα και μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή τους περίπου από τον έκτο μήνα κι έπειτα.
Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει οι μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν μέχρι και τον δεύτερο χρόνο, ή και για περισσότερο, καθώς τα οφέλη μέχρι και αυτήν την ηλικία του παιδιού εξακολουθούν να είναι πολλά.
Ασφαλώς, η κάθε μητέρα θηλάζει το μωρό της όσο μπορεί, ανάλογα με το μητρικό γάλα που παράγει, και τις εκάστοτε συνθήκες.
Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για τα μωρά;
Προσφέρει στο μωρό ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται
Το μητρικό γάλα, για τους πρώτους έξι μήνες, μπορεί να προσφέρει στο μωρό ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του και στις ακριβής ποσότητες. Μάλιστα, η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του μωρού, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα μετά τη γέννησή του.
Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το στήθος παράγει ένα πηκτό, κιτρινωπό υγρό, γνωστό ως πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι ιδανική πρώτη τροφή για ένα νεογέννητο, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, έχει λίγη ζάχαρη και ενισχύει το ανοσοποιητικό του μωρού.
Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα
Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο με αντισώματα που βοηθούν το μωρό σας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πρωτόγαλα, καθώς παρέχει υψηλές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και πολλά άλλα αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά τα παράγει η ίδια η μαμά όταν εκτίθεται σε ιούς ή βακτήρια και στη συνέχεια πηγαίνουν στο μητρικό γάλα γάλα.
Το μωρό έχει λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσει
Ο θηλασμός κρατά μακριά από τα μωρά συγκεκριμένες ασθένειες όπως:
- Ωτίτιδες και άλλες παθήσεις των αυτιών
- Κρυολογήματα και ιώσεις
- Αλλεργίες
- Διαβήτη
- Παιδική λευχαιμία
- Γαστρεντερικές παθήσεις
- Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου
Το μητρικό γάλα συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του μωρού
Σύμφωνα με μία έρευνα, ο θηλασμός για πάνω από τέσσερις μήνες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων του εντέρου. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερες ποσότητες βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την αποθήκευση λίπους.
Ο θηλασμός συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών
Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών που θήλασαν κατά τη βρεφική του ηλικία και αυτών που τρέφονταν από ξένο γάλα. Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στην σωματική επαφή που συνεπάγεται ο θηλασμός, στην επαφή με τα μάτια, καθώς και στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά.
Διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερες βαθμολογίες νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες μεγαλώνοντας.
Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα
Ο θηλασμός συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Κατά τη διαδικασία του θηλασμού, η μητέρα καίει θερμίδες, και αυτός είναι ο λόγος που τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό πολλές θηλάζουσες μητέρα χάνουν βάρος.
Ο θηλασμός βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος
Μετά τον τοκετό, η μήτρα σταδιακά επανέρχεται στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη συμβάλλει σε αυτήν τη διαδικασία και την οποία παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια του τοκετού για να βοηθήσει στον τοκετό και να μειώσει την αιμορραγία.
Η οξυτοκίνη αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ενθαρρύνει τις συστολές της μήτρας και μειώνει την αιμορραγία.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι μητέρες που θηλάζουν γενικά έχουν λιγότερη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και ταχύτερη επαναφορά της μήτρας.
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν επιλόχειο κατάθλιψη
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πιο συνήθης σε μητέρες που δεν θηλάζουν. Ωστόσο, εάν η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανιστεί αμέσως μετά τον τοκετό, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και στην διαδικασία του θηλασμού.
Ο θηλασμός προστατεύει από παθήσεις και ασθένειες
Οι θηλάζουσες μητέρες είναι λιγότερο πιθανόν να εμφανίσουν παθήσεις όπως:
- υψηλή πίεση
- αρθρίτιδα
- καρδιακές παθήσεις
- διαβήτης τύπου 2
Πηγή: healthline.com