Ανέβασε δέκατα; Τι να κάνεις προτού σε πιάσει πανικός!
Πριν λίγες ημέρες, όταν πήγα να πάρω τη μικρή μου από το σχολείο, παρατήρησα πως το πρόσωπό της ήταν σκυθρωπό και είχε χάσει τη ζωηράδα του.
Αφού επιστρέψαμε σπίτι και ετοίμασα το γεύμα της, καθίσαμε όπως πάντα παρέα στο τραπέζι και προσπαθούσα με διακριτικές ερωτήσεις να καταλάβω εάν προέκυψε κάποιο περιστατικό στο σχολείο, ενώ εκείνη μου απαντούσε μονολεκτικά και στριφογύριζε το πιρούνι της μέσα στο πιάτο, τσιμπολογώντας ανόρεκτα το φαγητό της. Τότε, έβαλα το χέρι μου στο μέτωπό της, διακρίνοντας πως είναι «ζεστή».
Για να σιγουρευτώ, της έβαλα το θερμόμετρο στη μασχάλη, περίμενα ένα λεπτό και δυστυχώς, επιβεβαίωσα τις υποψίες μου. Μπορεί να μην «ψηνόταν» στον πυρετό, όμως το 37,5°C την παρούσα περίοδο, ήταν αρκετό για να ανησυχήσω, γνωρίζοντας πως τα συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά, είναι αρκετά ήπια.
Ναι, γνωρίζω καλά πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι για μία μαμά, να παρουσιάσει το παιδί της δέκατα. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τα βήματα που ακολούθησα, για να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις, εάν την περίοδο που διανύουμε το δικό σου παιδί ανεβάσει δέκατα.
Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της παιδιάτρου
Όπως αποδείχθηκε, η τηλεφωνική μου συνομιλία με την παιδίατρο ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν για να μπορέσω να καθησυχαστώ και να αντιμετωπίσω με ψυχραιμία την κατάσταση. Η γιατρός μού υπενθύμισε πως το φθινόπωρο είναι μία δύσκολη περίοδος που το κοινό κρυολόγημα και οι εποχικές ιώσεις εξαπλώνονται ραγδαία, πόσω μάλλον ανάμεσα στους μικρούς μαθητές. Με συμβούλευσε να δώσω άμεσα στη μικρή μου ένα αντιπυρετικό σιρόπι με παρακεταμόλη και να την κρατήσω στο σπίτι για δύο ημέρες τουλάχιστον, ώστε να παρατηρήσω τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο πυρετός της, αν θα παρουσιάσει επιπλέον συμπτώματα και φυσικά, για να ανακάμψει και να μη μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλους μαθητές.
Ανακουφίζοντας τα συμπτώματα άμεσα και αποτελεσματικά
Έχοντας διαβάσει αναρίθμητα άρθρα και έρευνες σχετικά με τον Covid-19 και τον τρόπο που εκδηλώνεται στις μικρότερες ηλικίες, ήμουν προετοιμασμένη για τα πάντα. Ήξερα, λοιπόν, πως εκτός από τον πυρετό, ο ξηρός βήχας, η καταρροή, ο πονόλαιμος και η έντονη κόπωση, είναι τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά τα παιδιά που νοσούν από κορονοϊό (1) , ενώ ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκύψουν, αλλά πιο σπάνια. Από όλα τα παραπάνω «σημάδια», η μικρή μου παρουσίασε μόνο δέκατα και πονοκέφαλο. Ωστόσο, χάρη στο σιρόπι παρακεταμόλης με την ευχάριστη γεύση κεράσι, το παιδί ανακουφιζόταν άμεσα από τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία από τη δεύτερη κιόλας ημέρα είχαν αρχίσει σταδιακά να υποχωρούν.
1 Coronavirus disease 2019 in children, Ran D. GoldmanMD FRCPC
Δροσερό ντους, ζεστά ροφήματα και άφθονο νερό
Μόλις έδωσα στη μικρή τη δοσολογία από το σιρόπι που μου είχε προτείνει η παιδίατρος στο τηλέφωνο, η αμέσως επόμενη κίνησή μου ήταν να τη βάλω στο μπάνιο και να την κάνω ένα ντους με χλιαρό νερό για να δροσίσω το σώμα της, μέχρι να αναλάβει δράση η παρακεταμόλη και να επαναφέρει τη θερμοκρασία της στα φυσιολογικά επίπεδα. Παρότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ιδιαίτερα υποτονική, η επαφή με το νερό την έκανε να ξεθαρρέψει και να βρει ξανά τη διάθεσή της. Έπειτα, της ετοίμασα ένα ζεστό τσάι με μέλι και μπαχαρικά, της έδωσα να πιει άφθονο νερό, ώστε να αναπληρώσει τα υγρά που είχε χάσει εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης και την έβαλα κάτω από τα σκεπάσματα για να ξεκουραστεί.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, ενώ υπολογίζεται πως κάθε παιδί αρρωσταίνει περίπου πέντε με οκτώ φορές ετησίως. Τα δέκατα του παιδιού, λοιπόν, δεν χρειάζεται να σου προκαλούν άγχος από την πρώτη στιγμή. Εάν είσαι προετοιμασμένη εκ των προτέρων, εάν φροντίζεις να απευθύνεσαι άμεσα στον παιδίατρο και έχεις πάντα στο σπίτι σου ένα αντιπυρετικό σιρόπι παρακεταμόλης, θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς την κατάσταση με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.