Όταν το παιδί έχει ρινική καταρροή μπορεί να πάει σχολείο;
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Στα παιδιά η ρινική καταρροή όπως και το συνάχι ξεκινά συνήθως από τον Οκτώβρη και τελειώνει τον Μάιο!
Με τον κορονοϊό να είναι σε έξαρση, το ερώτημα των γονιών είναι εύλογο: «Στέλνω το παιδί στο σχολείο όταν τρέχει η μύτη του ή όχι;».
Σύμφωνα με τον Δρ Michael Roshon, επικεφαλής του προσωπικού στο Νοσοκομείο Penrose, πολλά συμπτώματα του κορονοίού, όπως ο βήχας ή ο πυρετός, μπορεί να εκδηλώνονται στα παιδιά για διαφορετικούς λόγους.«Μπορούν να προκληθούν από οτιδήποτε, από αλλεργίες, από τον κάτι που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και τα επηρεάζει, οπότε πρέπει πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε τα αίτια», εξηγεί ο κ.Roshon στο kktv.com
Αν ένα παιδί έχει ρινική καταροή, οι γονείς στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο ή το κρατούν στο σπίτι;
«Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν το παιδί τους. Αν για παράδειγμα έχει καταρροή η οποία διαρκεί μία ή δύο μέρες νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν το παιδί συνήθως δεν κάνει πυρετό, δεν βήχει και τώρα έχει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σας προβληματίσει », εξηγεί ο κ.Roshon.
Όπως τονίζουν αρκετοί παιδίατροι επικρατεί σύγχυση ακόμα και μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους έχει πονόλαιμο, συνάχι ή καταρροή. Με δεδομένο ότι αυτά τα συμπτώματα ταλαιπωρούν για αρκετούς μήνες τα παιδιά και δη της μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό όλο το διάστημα. Είναι αυτό λογικό;
Δυστυχώς ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Ορισμένοι παιδίατροι θεωρούν ότι αν τα συμπτώματα είναι ήπια και το παιδί έχει διάθεση, μπορεί να παίξει και να φάει, μπορεί να πάει στο σχολείο, φροντίζοντας να φυσάει προσεκτικά τη μύτη του, να μη χρησιμοποιεί το ίδιο χαρτομάντιλο, να πλένει καλά τα χέρια του και φυσικά να φοράει τη μάσκα του.
Βήχας και δέκατα
Στην περίπτωση που το παιδί εμφανίσει μία αδυναμία, δέκατα, βήχα ή κάποια άλλα συμπτώματα, συνίσταται η παραμονή του στο σπίτι για τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα. Σύμφωνα με την παιδίατρο Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου, μακριά από την σχολική αίθουσα προφυλάσσει τόσο τον εαυτό του, από ενδεχόμενη νέα ίωση, όσο και τους γύρω του.Φυσικά στην περίπτωση του κορωναϊού ισχύουν οι οδηγίες για την αυστηρή τήρηση της παραμονής στο σπίτι και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο χρονικό διάστημα το παιδί μπορεί να κολλήσει τους γύρω του.
Σύμφωνα με την παιδίατρο στην περίπτωση που τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή ή μπούκωμα, το παιδί πιθανότατα νοσεί από κάποια εποχική ίωση, καθώς ο κορωναϊός σπάνια έχει τέτοια εικόνα. Αντιθέτως, η δύσπνοια ίσως αποτελεί ένα σύμπτωμα-κλειδί για την εκδήλωση του κορωναϊού, καθώς δεν αποτελεί σύμπτωμα ίωσης ή αλλεργίας. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο, ώστε εκείνος να καθοδηγεί κάθε στάδιο στην πορεία της νόσου και να συστήνει την απαραίτητη θεραπεία.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πέντε τρόπους για να ανακουφίσετε τα παιδιά από τη ρινική καταρροή: