Ποια είναι τα πρώτα βήματα που καλείσαι να κάνεις αν το παιδί ανεβάσει πυρετό

Κακά τα ψέματα! Όσο ψύχραιμες και αν θέλουμε να είμαστε, μας πιάνει ένας μικρός πανικός, όταν βγάζουμε το θερμόμετρο από τη μασχάλη του παιδιού και… συνειδητοποιούμε πως έχει πυρετό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως παρότι εμείς βλέπουμε τον πυρετό ως «εχθρό» του παιδιού, στην πραγματικότητα είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος», ο οποίος δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια και εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των μικροοργανισμών στο εσωτερικό του οργανισμού του.

Ακριβώς για αυτό, δεν έχει νόημα να μετράμε τη θερμοκρασία του παιδιού ξανά και ξανά, αλλά να χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο δύο με τρεις φορές την ημέρα και όλες τις υπόλοιπες ώρες να παρατηρούμε τη συμπεριφορά του, η οποία μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για την πορεία της υγείας του. Συνήθως, η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36,5 °C και 36,7 °C, ενώ παρουσιάζει ένα εύρος +0,4°C. Όταν ο πυρετός υπερβεί αρκετά αυτές τις τιμές, πλησιάζοντας τους 38,0°C, το παιδί γίνεται ασυνήθιστα ανήσυχο, προσπαθώντας να εκφράσει με κάποιον τρόπο τη δυσφορία του. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να λάβουμε άμεσα δράση, ακολουθώντας τα αποτελεσματικά βήματα που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω και τα οποία υπόσχονται πως θα επαναφέρουν άμεσα τη θερμοκρασία του παιδιού στα φυσιολογικά της επίπεδα.

1. Εμπιστευόμαστε ένα ισχυρό αντιπυρετικό

Το πρώτο βήμα για να απαλλάξουμε το παιδί από τη δυσάρεστη αίσθηση του πυρετού, είναι να του δώσουμε ένα αναλγητικό και αντιπυρετικό φαρμακευτικό σκεύασμα με βάση την παρακεταμόλη, την ουσία που ενδείκνυται για παιδιά άνω των τριών μηνών. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορούμε να επιλέξουμε ένα σιρόπι, ένα απλό δισκίο ή ένα αναβράζον, το οποίο διαλύεται στο νερό. Για παράδειγμα, το παιδικό σιρόπι παρακεταμόλης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, ενώ διαθέτει μία ευχάριστη γεύση κεράσι που θα κάνει το παιδί να το δεχτεί πρόθυμα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιο κουτάλι για να δώσουμε το φάρμακο στο παιδί, αλλά μία σύριγγα που θα μας βοηθήσει να υπολογίσουμε ακριβώς την ποσότητα που μας έχει συστήσει ο παιδίατρος.

2. Κάνουμε στο παιδί ένα σύντομο και αναζωογονητικό ντους

Από τη στιγμή που θα δώσουμε στο παιδί το αντιπυρετικό, χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να δράσει. Σε αυτό το διάστημα, μπορούμε να βάλουμε το παιδί στο μπάνιο και να το κάνουμε ένα δροσερό ντους με χλιαρό νερό, το οποίο θα διαρκέσει 10 με 15 λεπτά. Εάν το παιδί παρουσιάσει ρίγος ή αρχίσει να δυσανασχετεί ενώ το βρέχουμε, θα το τυλίξουμε σε μία πετσέτα, θα το ντύσουμε με κάτι ελαφρύ και θα το βάλουμε αμέσως κάτω από τα σκεπάσματα.

3. Τοποθετούμε δροσερά επιθέματα στο μέτωπο

Ενόσω το παιδί βρίσκεται ξαπλωμένο στο κρεβάτι και περιμένουμε να του «πέσει» ο πυρετός, μπορούμε να τοποθετήσουμε δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο, τις μασχάλες ή χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς του. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να γεμίσουμε μία μικρή λεκάνη με κρύο νερό και μέσα σε αυτή, να βουτήξουμε μία βαμβακερή πετσέτα προσώπου, την οποία θα περάσουμε από τα παραπάνω σημεία.

4. Κρατάμε διαρκώς τον οργανισμό του ενυδατωμένο

Εάν ο πυρετός του παιδιού είναι επίμονος και υψηλός, καλό είναι να μην παραμελούμε την ενυδάτωσή του, αλλά να του δίνουμε τακτικά άφθονο νερό, ζεστά ροφήματα, θρεπτικές σούπες και φρούτα, τα οποία θα το βοηθήσουν να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει λόγω της εφίδρωσης, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο κάποια πιθανής και επικίνδυνης αφυδάτωσης.

Κλείνοντας, τώρα που ξέρεις ακριβώς ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις, την επόμενη φορά που το μικρό σου θα «ανεβάσει» πυρετό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθείς. Όσο βρίσκεσαι σε επικοινωνία με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και έχεις στο «σπιτικό» φαρμακείο σου ένα παιδικό σιρόπι παρακεταμόλης, να είσαι σίγουρη πως θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις με τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν, ενώ θα το κάνεις να αισθανθεί πολύ καλύτερα.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved