Γιατί το μωρό έχει ακόμα ακμή;
Τι προκαλεί την ακμή στην επιδερμίδα του νηπίου;
Οι περισσότεροι γονείς εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι το μωρό τους εξακολουθεί να έχει ακμή, μήνες μετά τη γέννα. Κι παρότι η ακμή σε ένα νήπιο μπορεί να είναι ανησυχητική για τους γονείς και δυνητικά δυσάρεστη για το παιδί, συνήθως αντιμετωπίζεται άμεσα κι αποτελεσματικά.
Τι είναι η ακμή;
Η ακμή είναι ένα χρόνιο νόσημα της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, το οποίο χαρακτηρίζεται κλινικά από την εμφάνιση ενός πολύμορφου εξανθήματος στο πρόσωπο και στον κορμό, σε συνδυασμό με έντονη λιπαρότητα του δέρματος. Ειδικά η ακμή του μωρού, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στο πρόσωπο και μερικές φορές στην πλάτη, στο στήθος και στους ώμους.
Αιτίες της ακμής
Ενώ η ακμή του μωρού συνήθως φεύγει μόνη της σε λίγες εβδομάδες και γενικά δεν προκαλεί ανησυχία, η ακμή του μικρού παιδιού είναι πιο σοβαρή και συνήθως απαιτεί επίσκεψη στο γιατρό για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία. Η ακμή στα νήπια μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών και της ευαισθησίας σε απορρυπαντικά ή προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Η επιλογή ήπιων προϊόντων καθαρισμού για να δείτε εάν αυτό μειώνει τον ερεθισμό είναι μια πρώτη λύση. Η επίμονη ακμή μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ορμονικής ανισορροπίας, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να κάνει το παιδί κάποιες εξετάσεις αίματος ώστε να προσδιορίσει εάν υπάρχει λοίμωξη ή άλλη πάθηση.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή του μικρού παιδιού
Ο γιατρός είναι αυτός που θα υποδείξει αν είναι απαραίτητη μια κρέμα ή η λήψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία της ακμής. Από την πλευρά σας, χρησιμοποιείστε υποαλλεργικά σαπούνια χωρίς άρωμα για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα δεν θα ερεθιστεί περισσότερο. Και φυσικά δεν πιέζετε τα σπυράκια για να απομακρύνετε το σμήγμα. Τέλος, προσπαθήστε να διατηρείτε καθαρά τα χέρια του παιδιού και να το αποτρέψετε να πιάνει το πρόσωπο του.
Πηγή: mom.com