Έλλειψη σιδήρου στα παιδιά: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα
Πώς μπορεί να προληφθεί η ανεπάρκεια σιδήρου στα παιδιά;
Η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά είναι μια συχνή διαταραχή που οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών κι αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης αναιμίας. Η ανεπάρκεια σιδήρου χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξή του παιδιού με πολλά σημαντικά προβλήματα.
Πόσο σίδηρο χρειάζονται τα παιδιά;
Τα μωρά γεννιούνται με σίδηρο αποθηκευμένο στο σώμα τους αλλά απαιτείται μια σταθερή ποσότητα επιπλέον σιδήρου για την ταχεία ανάπτυξη ενός παιδιού. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός οδηγός για τις ανάγκες σιδήρου σε διαφορετικές ηλικίες.
Ποια είναι συμπτώματα έλλειψης σιδήρου στα παιδιά
Τα περισσότερα συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου γίνονται ορατά όταν πλέον το παιδί έχει ήδη χαμηλό σίδηρο.
Αυτά είναι:
- Χλωμό δέρμα
- Κούραση
- Κρύα χέρια και πόδια
- Αργή ανάπτυξη
- Έλλειψη όρεξης
- Ασυνήθιστα γρήγορη αναπνοή
- Προβλήματα συμπεριφοράς
- Συχνές λοιμώξεις
Πρέπει να ελέγξω το παιδί μου για έλλειψη σιδήρου;
Η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία συνήθως δισπιστώνεται μέσω εξετάσεων αίματος. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά σε όλα τα βρέφη να κάνουν εξετάσεις μεταξύ 9 και 12 μηνών και, για εκείνους που έχουν παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδιάτρου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός θα συστήσει συμπλήρωμα σιδήρου ή μια καθημερινή πολυβιταμίνη ή περαιτέρω εξετάσεις.
Μέτρα για την αποφυγή ανεπάρκειας σιδήρου
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Όταν αρχίζετε να δίνετε στερεές τροφές στο μωρό σας, - συνήθως μεταξύ ηλικίας 4 μηνών και 6 μηνών – επιλέξτε δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο και μοσχάρι. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα φασόλια και το σπανάκι.
Μην το παρακάνετε με το γάλα
Μεταξύ 1 και 5 ετών, το παιδί σας δεν πρέπει να πίνει περισσότερα από 710 χιλιοστόλιτρα γάλα την ημέρα.
Ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου
Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Δώστε στο παιδί τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C - όπως εσπεριδοειδή, πεπόνι, φράουλες, πιπεριά, ντομάτες και σκούρα πράσινα λαχανικά.
Πηγή:mayoclinic.org