Κηλίδες γάλακτος στα βρέφη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κηλίδες γάλακτος στα βρέφη.
Οι κηλίδες γάλακτος είναι πολύ μικρές λευκές κηλίδες ή εξογκώματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο, κυρίως γύρω από τα μάτια, τη μύτη, τα μάγουλα και το μέτωπο του μωρού.
Μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες και είναι ιδιαίτερα συχνές στα νεογέννητα ( ποσοστό περίπου 40% ).
“Πρόκειται για μικροσκοπικές κύστεις με τις οποίες ορισμένα μωρά γεννιούνται και σε άλλα αναπτύσσονται. Είναι ένα πρόβλημα που πολλά μωρά εμφανίζουν όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους γονείς" εξηγεί ο Γιάννης Ιωάννου, παιδίατρος στο Portland Hospital του Λονδίνου.
Οι κηλίδες γάλακτος είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπικοί σάκοι γεμάτοι με κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στους ιστούς του δέρματος, στα μαλλιά και στα κύτταρα των νυχιών.
Γιατί εμφανίζονται οι κηλίδες γάλακτος;
Σε αντίθεση με ό, τι υποδηλώνει το όνομα και τη δημοφιλή πεποίθηση, οι κηλίδες γάλακτος δεν έχουν καμία σχέση με το γάλα και το θηλασμό.Η αιτία των κηλίδων γάλακτος στα νεογέννητα παραμένει ασαφής.“ Οι κηλίδες γάλακτος εμφανίζονται λόγω των μπλοκαρισμένων πόρων, όχι ως αποτέλεσμα του θηλασμού όπως πιστεύει αρκετός κόσμος”, επισημαίνει ο κ. Ιωάννου.Μερικοί δερματολόγοι πιστεύουν ότι συμβαίνουν λόγω των ορμονών που απελευθερώνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κάτω από τους αδένες του δέρματος του μωρού που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
Θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;
Οι κηλίδες γάλακτος είναι ακίνδυνες. Δεν επηρεάζουν τον ύπνο του μωρού (όχι περισσότερο από το κανονικό ), δεν προκαλούν φαγούρα ή κάποιο είδους κνησμό.
Πόσο διαρκούν οι κηλίδες γάλακτος;
“Οι κηλίδες γάλακτος θα φύγουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες καθώς το μωρό μεγαλώνει", λέει ο κ. Ιωάννου και προσθέτει: “Αν δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για κηλίδες γάλακτος και είναι εκεί για περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή μήνες, τότε θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ."
Υπάρχουν θεραπείες για τις κηλίδες γάλακτος;
Διατηρήστε το δέρμα του μωρού καθαρό πλένοντάς το με νερό και χρησιμοποιώντας αν θέλετε μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για βρέφη. Οι κηλίδες γάλακτος θα φύγουν μόνες τους σε λίγες εβδομάδες. Εκείνο που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι να μην τις πειράζουν ή να μην τις πιέζουν καθώς η κερατίνη δεν μπορεί να απελευθερωθεί μέσω του πόρου. Το μόνο λοιπόν που θα καταφέρουν είναι να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού.
Πηγή: motherandbaby.co.uk