Πέντε συχνές παιδικές ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια

Τα βακτήρια ευθύνονται για πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια είναι πολύ συχνές τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού καθώς δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ήπιες, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για να αποφύγετε την εμφάνιση επιπλοκών που, αν και σπάνιες, μπορεί να συμβούν.

Γνωρίζετε ποιες παιδικές ασθένειες προκαλούνται από βακτήρια;

Ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη πίσω από το τύμπανο του αυτιού, η οποία μπορεί να γίνει φλεγμονή με έντονους πόνους. Τρία στα τέσσερα παιδιά θα βιώσουν αυτή τη μόλυνση μέσα στο πρώτο έτος ζωής τους. Όταν εμφανίζεται ωτίτιδα εμποδίζεται ο μικρός θάλαμος πίσω από το τύμπανο, στο πίσω μέρος του λαιμού. Η ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί κατά την εκδήλωση κάποιας αναπνευστικής λοίμωξης, μιας αλλεργίας ή ενός κρυώματος στα παιδιά, καθώς έτσι η σάλπιγγα κλείνει, συσσωρεύεται υγρό και εκεί μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια. Καθώς η μόλυνση συνεχίζεται, η πίεση στο τύμπανο μπορεί να αυξάνεται σταδιακά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δονείται πλέον φυσιολογικά και να προκαλεί πόνο.

Κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis) που είναι αρνητικό κατά Gram βακτηρίδιο.Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που, από κλινική άποψη, ξεχωρίζει για την εμφάνιση βήχα που καθιστά την αναπνοή πολύ δύσκολη όσο διαρκεί. Στην πραγματικότητα, ο βήχας είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εμετό ή μικρές αιμορραγίες.
Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.Ο χρόνος επώασης του κοκκύτη κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες).

Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες καθώς χωρίς κατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Δεν είναι ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από βακτήρια. Μερικοί από τους πιο συχνά εμπλεκόμενους παράγοντες είναι οι Streptococcus pneumoniae και Neisseria meningitides .
Χάρη στις στρατηγικές εμβολιασμού, η συχνότητα εμφάνισης μηνιγγίτιδας και οι επιπλοκές της μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, παραμένει μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στα παιδιά.Τα συμπτώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του ασθενούς. Σε μαθητές και εφήβους, η παρουσία δυσκαμψίας του λαιμού, εμετού, υψηλού πυρετού και ανώμαλων κινήσεων μπορεί να υποδηλώνει μηνιγγίτιδα.

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια πολύ συχνή κατάσταση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Δεν είναι πάντα μολυσματική και, όταν είναι, οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις. Η επιπεφυκίτιδα που οφείλεται σε βακτήρια μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη στη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικών.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τοπική ερυθρότητα, κνησμό, υπερβολική παραγωγή δακρύων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκπομπή πύου. Δεδομένου ότι πρόκειται για μεταδοτική κατάσταση, είναι καλύτερο να ακολουθείτε τα μέτρα προσωπικής και οικογενειακής υγιεινής για να αποφύγετε τη μετάδοση.

Πονόλαιμος

Ο όρος στηθάγχη χρησιμοποιείται συχνά στα παιδιά για να αναφερθεί σε ορισμένους τύπους λοίμωξης που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή των αμυγδαλών. Οι περισσότερες κλινικές μορφές είναι ήπιες, που χαρακτηρίζονται από πονόλαιμο, γενική κακουχία, κακή αναπνοή, πυρετό και πρησμένους αδένες στο λαιμό.

Οι παιδικές ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια ποικίλλουν

Αυτές οι ασθένειες είναι απρόβλεπτες αλλά στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμες. Τα περισσότερα παιδιά πιθανόν να παραμείνουν στο σπίτι για μερικές ημέρες ενώ άλλα ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή ακόμα και να νοσηλευτούν.Το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε για τυχόν πρόσθετα συμπτώματα, όπως ο υψηλός πυρετός που δεν πέφτει. Η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι η καλύτερη λύση για άμεση αντιμετώπιση ακόμα και της πιο απλής ίωσης.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved