Αν τρέφεστε με συγκεκριμένα τρόφιμα δ ιατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό.
Αν ψάχνετε τρόπους να γλιτώσετε από τα κρυολογήματα και άλλες εποχικές ιώσεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το κοντινότερο σε εσάς, μανάβικό. Προγραμματίστε τα γεύματά σας, συμπεριλαμβάνοντας αυτές τις σούπερ τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περισσότερα tips Η ποικιλία είναι το κλειδί για την σωστή διατροφή. Τρώγοντας μόνο ένα από τις παρακάτω τροφές δεν αρκεί για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει μια γρίπη, ένα κοινό κρυολόγημα ή οποιαδήποτε άλλη ίωση. Δώστε προσοχή στις ποσότητες που συνιστώνται καθημερινά για να μην λάβετε μόνο μία βιταμίνη και λιγότερες από τις άλλες.
Τρώγοντας σωστά, είναι μια καλή αρχή για να προστατέψετε εσάς και την οικογένειά σας από τις ιώσεις.
Σούπερ τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα Ποιες είναι αυτές οι σούπερ τροφές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε οποιοδήποτε κρυολόγημα; Δείτε παρακάτω αναλυτικά.
Εσπεριδοειδή: Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται κατευθείαν στη βιταμίνη C αφού έχουν κρυώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά να "χτιστεί" το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Η βιταμίνη C πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι βασικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μερικά από αυτά είναι: το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και οι κλημεντίνες.
Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει ούτε την αποθηκεύει, χρειάζεστε καθημερινά βιταμίνη C. Πόση χρειάζονται οι γυναίκες και πόση οι άνδρες;
75 mg για γυναίκες
90 mg για άνδρες
Κόκκινες πιπεριές: Εάν πιστεύετε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, κάνετε λάθος. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) από ένα πορτοκάλι (45 mg). Είναι επίσης μια πλούσια πηγή β-καροτίνης.
Η βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, βοηθά να διατηρείτε τα μάτια και το δέρμα σας υγιή.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς με φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά.
Το μυστικό για να λάβετε όλα εκείνα που προσφέρει είναι να το μαγειρέψετε όσο το δυνατόν λιγότερο — ή καλύτερα, καθόλου. Έρευνα έχει δείξει ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μια τροφή.
Σκόρδο: Το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα στον κόσμο και είναι γνωστό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επίσης βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ένα συστατικό στο οποίο πολλοί στρέφονται αφού αρρωστήσουν. Το τζίντζερ βοηθά στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.
Σπανάκι: Όπως και το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά. Ωστόσο, το ελαφρύ μαγείρεμα διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α.
Γιαούρτι: Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα σε ένα γιαούρτι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Επιλέξτε απλά γιαούρτια και όχι εκείνα που περιέχουν ζάχαρη.
Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε μάρκες εμπλουτισμένες με αυτή τη βιταμίνη. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και πιστεύεται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Αμύγδαλα: Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε τείνει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα με τη βιταμίνη C κατέχει τα πρωτεία. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι γεμάτοι με τη βιταμίνη και έχουν επίσης υγιή λίπη.
Οι ενήλικες χρειάζονται μόνο περίπου 15 mg βιταμίνης Ε κάθε μέρα. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού αμύγδαλα (που είναι περίπου 46 ολόκληρα αμύγδαλα χωρίς κέλυφος) παρέχει περίπου το 100 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Ηλιόσποροι: Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β-6 και Ε.
Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν το αβοκάντο και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Οι ηλιόσποροι έχουν επίσης απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο.
Κουρκουμάς: Αυτό το λαμπερό κίτρινο, πικρό μπαχαρικό χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως αντιφλεγμονώδες στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Έρευνα έχει δείξει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό του χρώμα, μπορούν να βοηθήσουν στους μυοσκελετικούς πόνους.
Πράσινο τσάι: Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι γεμάτα με φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το πράσινο τσάι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνη. Η L-θεανίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ενώσεων που καταπολεμούν τα μικρόβια στα Τ κύτταρά σας.
Παπάγια: Η παπάγια είναι ένα άλλο φρούτο γεμάτο με βιταμίνη C. Έχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι όλα ευεργετικά και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C.