Μελατονίνη: Πώς σχετίζεται με τον ύπνο του παιδιού

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την μελατονίνη και τον ύπνο του παιδιού.

Το 15-25% των παιδιών και εφήβων αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με έρευνες. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι πονοκέφαλοι, η κακή διάθεση και η αύξηση του σωματικού βάρους. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τον ύπνο είναι και η παραγωγή της ουσίας μελατονίνης. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Η βραδινή ρουτίνα ύπνου είναι η καλύτερη λύση

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να λυθούν με μία καλή βραδινή ρουτίνα ύπνου. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ένα παιδί, διαφοροποιούνται ανά ηλικία, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι σημαντικό το παιδί να κοιμάται την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, για αυτό και η συνέπεια θεωρείται το κλειδί.

Μελατονίνη: Πώς επηρεάζει η μπλε ακτινοβολία τον ύπνο του παιδιού;

Η μπλε ακτινοβολία που πηγάζει από τα κινητά, τα tablets, την τηλεόραση κ.α. «ξεγελά» τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να λειτουργεί όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σε περισσότερη εγρήγορση. Mε την πάροδο του χρόνου και όταν η χρήση τέτοιου είδους ηλεκτρονικών συσκευών την ώρα του ύπνου γίνεται συστηματικά, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μελατονίνης στον οργανισμό.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ουσία που μοιάζει με ορμόνη και η οποία παράγεται από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται επίφυση. Απελευθερώνεται φυσικά τη νύχτα και δίνει την εντολή στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.

Η μελατονίνη δίνεται ως συμπλήρωμα διατροφής και βοήθημα ύπνου, πάντα όμως κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι το συμπλήρωμα μελατονίνης δεν έχει δημιουργηθεί, ούτε εγκριθεί για αυτόν τον σκοπό, ενώ η βραδινή ρουτίνα ύπνου θεωρείται η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τον επαρκή και καλό ύπνο των παιδιών.

Τέλος, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός ή η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD). Η χρήση του σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από τον παιδίατρο του παιδιού.

Πηγή: healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved