Βιταμίνη D: Η σημασία της στην υγεία των παιδιών

  • Τι είναι η βιταμίνη D;
  • Σημεία και συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D (ή ανεπάρκεια βιταμίνης D)
  • Ραχίτιδα
  • Πώς μάθαμε για τη βιταμίνη D και τη σημασία της;
  • Γιατί υπάρχει μια νέα εστίαση στη βιταμίνη D σήμερα;
  • Παιδιά σε κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D
  • Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;
  • Ποιες είναι οι πηγές τροφής της βιταμίνης D;
  • Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου θα έχει αρκετή βιταμίνη D;
  • Τι συμπληρώματα πρέπει να δώσω στα παιδιά μου;
  • Θεραπεία βιταμίνης D
  • Έχουν κάποια παιδιά ειδικές απαιτήσεις βιταμίνης D;
  • Πώς οι γιατροί εξετάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D;
  • Μπορούμε να υπερβάλλουμε με τη βιταμίνη D;
  • Κάνει η βιταμίνη D κάτι παραπάνω από το να μας βοηθήσει να απορροφήσουμε το ασβέστιο;
  • Πότε να δείτε ένα γιατρό
  • Κύρια σημεία που πρέπει να θυμάστε
Βιταμίνη D: Η σημασία της στην υγεία των παιδιών

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των μυών. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και φωσφορικό άλας από τα τρόφιμα, τα οποία είναι σημαντικά για υγιή και ισχυρά οστά.

Μόνο λίγα τρόφιμα (ορισμένα είδη ψαριών) περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, και είναι δύσκολο να ληφθεί αρκετή βιταμίνη D από την τροφή μόνο. Η μαργαρίνη, τα βρεφικά γάλατα και ορισμένα είδη γάλακτος έχουν προσθέσει βιταμίνη D, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περίπου το ένα τέταρτο (ή ακόμα και λιγότερο) των αναγκών τους σε βιταμίνη D από την τροφή. Η περισσότερη βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Εκτός από την πρόκληση προβλημάτων με τα οστά και τους μυς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χαμηλή βιταμίνη D συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως: υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα με ανοσία (το πώς το σώμα καταπολεμά τις λοιμώξεις) και αυτοάνοσες ασθένειες (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη).

Τα παιδιά που δεν έχουν βιταμίνη D αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται ραχίτιδα, η οποία προκαλεί αδυναμία των οστών και άλλες σκελετικές παραμορφώσεις, όπως η στάση του σώματος. Σήμερα, οι γιατροί βλέπουν αύξηση στον αριθμό παιδιών με ραχίτιδα.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D δεν είναι πραγματικά μια βιταμίνη. Οι βιταμίνες είναι ειδικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα αλλά δεν μπορεί να τις παράγει μόνο του και έτσι πρέπει να λαμβάνονται από ό,τι τρώμε ή με συμπληρώματα. Επειδή τα σώματά μας μπορούν να παράγουν βιταμίνη D στο δέρμα μας όταν εκτίθεται σε καλό ηλιακό φως, η βιταμίνη D θεωρείται ορμόνη.

Σημεία και συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D (ή ανεπάρκεια βιταμίνης D)

Πολλοί άνθρωποι με χαμηλή βιταμίνη D δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικά παιδιά με χαμηλή βιταμίνη D αναπτύσσουν πόνο των οστών και των μυών. Πολύ χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε μαλακά οστά, προκαλώντας ραχίτιδα στα παιδιά και μια κατάσταση που ονομάζεται οστεομαλακία σε εφήβους και ενήλικες. Η ραχίτιδα εμφανίζεται μόνο όταν τα παιδιά αναπτύσσονται - αν ένα παιδί έχει πιο μαλακά οστά από χαμηλή βιταμίνη D, τα οστά μπορούν να λυγίσουν και να προκαλέσουν παραμόρφωση στα γόνατα , καθώς και άλλες αλλαγές.

Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες στα παιδιά. Το χαμηλό ασβέστιο μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς (σπασμούς ή κρίσεις), ιδιαίτερα σε μικρά μωρά.

vitamini d paidia 2

Πηγή φωτογραφίας :

Ραχίτιδα

Η ραχίτιδα είναι μια νόσος που εμφανίζεται μόνο κατά την παιδική ηλικία, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραγμένη διαμήκη ανάπτυξη των οστών, με μετάφυση σε σχήμα κυπέλλου, διευρυμένη και αποδιοργανωμένη οστική δομή. Το οστό αντιδρά με αντισταθμιστικό πολλαπλασιασμό των περιφερικών κυττάρων του χόνδρου ανάπτυξης δημιουργώντας έτσι επιφυσιακή δυσπλασία.Η συχνότητα των ραχίτιδων έχει αυξηθεί παγκοσμίως, πιθανώς λόγω αύξησης της χρήσης αντηλιακών και λιγότερου χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας. Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν ανησυχία, αργή ανάπτυξη και καθυστερημένη ακαθόριστη κινητική ανάπτυξη. Βαθμιαίες μεταβολές των οστών μπορεί να είναι ορατές με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στο τέλος των μακρών οστών, με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση των καρπών και των πλευρών Τα οστό τότε διαστρεβλώνεται όπως αποδεικνύεται από τα κάτω άκρα. Τα ακτινολογικά ευρήματα στα προσβεβλημένα οστά μπορεί να περιλαμβάνουν διεύρυνση των αυξητικών πλακών. Αλλαγές στο κρανίο όπως αποφλοίωση και καθυστέρηση στο κλείσιμο των οστών του κρανίου μπορεί να παρατηρηθούν σε βρέφη με ραχίτιδα.Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, τα οστά μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να γίνουν επιρρεπή σε κατάγματα.

Πώς μάθαμε για τη βιταμίνη D και τη σημασία της;

Όταν οι πρόγονοί μας σταμάτησαν να εργάζονται στα χωράφια και μπήκαν σε εργοστάσια ή σχολεία, οι ραχίτιδες άρχισαν να αποτελούν πρόβλημα — στην πραγματικότητα, αυτό ήταν συνηθισμένο τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στις βόρειες περιοχές.

Περίπου το 1920, οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έπαιρναν μουρουνέλαιο σπάνια πάθαιναν ραχίτιδα. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη της βιταμίνης D και στην έναρξη της συμπληρωματικής βιταμίνης D της διατροφής.

Γιατί υπάρχει μια νέα εστίαση στη βιταμίνη D σήμερα;

Πρόσφατη έρευνα έχει τονίσει τη σημασία της βιταμίνης D — όχι μόνο για την καλή υγεία των οστών, αλλά επίσης για την πιθανή πρόληψη χρόνιων ασθενειών όταν είμαστε μεγαλύτεροι. Έχει συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, την παχυσαρκία, τη διάθεση και, πιο πρόσφατα, με τη νόσο COVID-19. Ωστόσο, πολλά παιδιά σήμερα δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τα παιδιά σήμερα δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D. Ένα σημαντικός λόγος είναι ότι πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν σημαντικά επίπεδα της βιταμίνης. Ακόμα και οι πιο υγιεινές δίαιτες πιθανότατα δεν θα παρέχουν στο παιδί επαρκή Βιταμίνη D. Ως αποτέλεσμα, οι τρέχουσες συστάσεις είναι για τα παιδιά να λάβουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Παιδιά σε κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D

  • Παιδιά με πολύ σκούρο δέρμα. Το σκούρο χρώμα του δέρματός τους (μελανίνη) δρα ως φυσικό αντηλιακό και αυξάνει τον χρόνο που χρειάζονται στον ήλιο για να παράγουν τη βιταμίνη D φυσικά.
  • Παιδιά των οποίων το δέρμα σπάνια εκτίθεται στον ήλιο, π.χ. εκείνα που μένουν μέσα ή φορούν ρούχα που καλύπτουν το πρόσωπό τους.
  • Μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα.
  • Θηλάζοντα βρέφη που έχουν έναν ή περισσότερους από τους ανωτέρω παράγοντες κινδύνου. Το μητρικό γάλα είναι ο καλύτερος τύπος τροφής για τα μωρά, αλλά δεν περιέχει πολύ βιταμίνη D. έτσι, κινδυνεύουν από χαμηλή βιταμίνη D αν η μητέρα τους έχει χαμηλή βιταμίνη D και/ή αν έχουν σκούρο δέρμα.
  • Παιδιά με παθήσεις που επηρεάζουν την απορρόφηση και τον έλεγχο της βιταμίνης D από τον οργανισμό, όπως ηπατική νόσος, νεφρική νόσος, προβλήματα απορρόφησης τροφής (π.χ. κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και ορισμένα φάρμακα (όπως ορισμένα φάρμακα για την επιληψία).

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν επίσης διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αρκετές πτυχές της σύγχρονης παιδικής ηλικίας επηρεάζουν την πρόσληψη βιταμίνης D:

  • Τα παιδιά σήμερα περνούν ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση, αντί να παίζουν έξω.
  • Πολλά δημοφιλή αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και η γυμναστική, είναι αθλήματα εσωτερικού χώρου.
  • Η πρόσληψη γάλακτος από τα παιδιά μειώνεται σταθερά υπέρ της σόδας ή του χυμού.
  • Τα παιδιά σήμερα περνούν πολύ χρόνο όντας σε εσωτερικούς χώρους και ανενεργά. Είναι καλά ντεκμηριωμένο ότι τα επίπεδα φυσικής κατάστασης μεταξύ των παιδιών βρίσκονται σε πτώση και τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξάνονται. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 35 με 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Χωρίς αυτό, δεν μπορούν να χτίσουν υγιή σώματα (ή υγιή οστά).
  • Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το δέρμα μας χρησιμοποιώντας αντηλιακό όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο, και οι γονείς πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό στα παιδιά τους όταν παίζουν έξω. Το αντηλιακό, ωστόσο, εμποδίζει την ικανότητα του δέρματός μας να παράγει βιταμίνη D.

Αν μια υγιεινή διατροφή και το παιχνίδι έξω δεν θα παρέχει στα παιδιά αρκετή βιταμίνη D, τότε πώς μπορούμε να βεβαιωθείτε ότι το παίρνουν;

Ο καλύτερος τρόπος για τα σημερινά παιδιά να αποκτήσουν με ασφάλεια τη βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα τους είναι να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

vitamini d paidia ugeia

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Η βιταμίνη D μετριέται σε μονάδες που ονομάζονται Διεθνείς Μονάδες ή IU. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Υπηρεσίας Διατροφικών Συμπληρωμάτων, η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D μεταξύ των παιδιών είναι:

  • 400 IU/ημέρα για παιδιά ηλικίας 0 έως 12 μηνών *
  • 600 IU/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1 έως 18 ετών *

* Αυτά είναι τα ποσά που φαίνεται να αποτρέπουν ραχίτιδα, όχι τα ποσά που θα οδηγήσουν στα πιο υγιή οστά. Ως αποτέλεσμα, αυτές θεωρούνται ως οι ελάχιστες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης D για τα παιδιά.

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, οι έφηβοι και οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 1000 IU την ημέρα για καλή υγεία — ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και την ανάπτυξη. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται πολύ περισσότερο από 1000 IU για ναδιατηρήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D τους σε μια καλή σειρά.

Ποιες είναι οι πηγές τροφής της βιταμίνης D;

Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D - βρίσκεται σε σημαντικά επίπεδα μόνο σε ορισμένα ψάρια. Σε ορισμένα τρόφιμα έχει προστεθεί βιταμίνη D . Για παράδειγμα, το γάλα είναι ενισχυμένο, αλλά ένα ποτήρι 2% αγελαδινού γάλακτος παρέχει μόνο 120 IU βιταμίνης D, ενώ η ενισχυμένη σόγια, το αμυγδαλωτό γάλα και τα γάλατα βρώμης παρέχουν 100 έως 144 IU ανά φλιτζάνι. Κάποια άλλα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά για πρωινό, είναι εμπλουτισμένα, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα (περίπου 80 IU). Τα αυγά μπορούν να έχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D αν το κοτόπουλο ταΐστηκε με τη βιταμίνη.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα — όπως το γιαούρτι και το τυρί — συνήθως δεν είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Η μόνη άλλη τροφή με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D είναι τα ωμά λευκά μανιτάρια που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία: 1/2 Κύπελλο περιέχει 366 IU.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου θα έχει αρκετή βιταμίνη D;

Λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για το παιδί σας να πάρει 1000 IU βιταμίνης D κάθε μέρα. Για να πάρετε βιταμίνη D από την τροφή, το παιδί σας θα πρέπει να φάει ψάρια ή να πίνουν 8 έως 10 ποτήρια βιταμίνης D-ενισχυμένο γάλα κάθε μέρα. Τα περισσότερα παιδιά δεν το κάνουν αυτό, έτσι ο πιο πρακτικός τρόπος για τα παιδιά να πάρουν αρκετή βιταμίνη D είναι να πάρουν ένα συμπλήρωμα, τουλάχιστον το χειμώνα.

Τι συμπληρώματα πρέπει να δώσω στα παιδιά μου;

Η θρεπτική βιταμίνη D γίνεται απαραίτητη όταν η έκθεση στον ήλιο είναι ανεπαρκής.

Οι πολυβιταμίνες των παιδιών περιέχουν μεταξύ 60 και 400 IU βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι τώρα άμεσα διαθέσιμη από μόνη της σε μορφές φιλικές προς τα παιδιά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος ή το υγρό. Σε αντίθεση με τα συμπληρώματα ασβεστίου, τα οποία δεν απορροφώνται αν λαμβάνονται σε δόσεις μεγαλύτερες από 500 mg σε μια στιγμή, η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί όλη ταυτόχρονα. Ωστόσο, επειδή η βιταμίνη D απαιτεί ασβέστιο προκειμένου να απορροφηθεί, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται μαζί με ασβέστιο - με τη μορφή είτε ενός συμπληρώματος ασβεστίου ή μιας πολυβιταμίνης που περιέχει ασβέστιο.

Θεραπεία βιταμίνης D

Τα δισκία ή μείγματα βιταμίνης D μπορεί να είναι χαμηλής δόσης (που λαμβάνονται καθημερινά) ή υψηλής δόσης (που λαμβάνονται μηνιαίως ή λιγότερο συχνά). Ενημερώστε το γιατρό σας αν το παιδί σας παίρνει οποιαδήποτε δισκία/φάρμακα βιταμίνης D, καθώς η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δισκίων και μιγμάτων βιταμίνης D και μερικοί από αυτούς είναι πολύ ισχυροί. Είναι πάντοτε καλό να παίρνετε το φάρμακο του παιδιού σας όταν βλέπετε το γιατρό σας, ώστε να μπορεί να ελέγξει τι παίρνει το παιδί σας.

Η χαμηλή ποσότητα βιταμίνης D είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Μόλις η χαμηλή βιταμίνη D αντιμετωπιστεί, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D παραμένουν φυσιολογικά. Αν το παιδί σας είναι σε κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα δια βίου, και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι περνούν αρκετό χρόνο έξω

Τα παιδιά με χαμηλή βιταμίνη D χρειάζονται επίσης αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους. Στόχος είναι να τους δώσει δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών κάθε μέρα (ένα σερβίρισμα των γαλακτοκομικών είναι ίσο με ένα ποτήρι γάλα, ένα μπουκάλι γιαούρτι ή μια φέτα τυρί). Αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα, μιλήστε στο γιατρό σας ή στον διατροφολόγο για εναλλακτικές λύσεις.

Έχουν κάποια παιδιά ειδικές απαιτήσεις βιταμίνης D;

Μερικά παιδιά χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D για να διατηρήσουν την καλή υγεία των οστών. Αν είναι δυνατόν, τα επίπεδα βιταμίνης D αυτών των παιδιών πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν από τον παιδίατρό σας.

  • Παχύσαρκα παιδιά. Τα βαρύτερα παιδιά χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D πηγαίνει κατευθείαν στο σωματικό λίπος και συσσωρεύεται εκεί. Όσο πιο λιπώδη ιστό έχει το σώμα, τόσο λιγότερη Βιταμίνη D υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος όπου χρειάζεται. Έτσι, τα παχύσαρκα παιδιά είναι επιρρεπή σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και χρειάζονται επιπλέον πρόσληψη βιταμίνης D.
  • Παιδιά που είναι επιρρεπή σε σπασμούς. Τα φάρμακα που λαμβάνονται για την πρόληψη ή τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων αυξάνουν την ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνη D, έτσι τα παιδιά που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα πρέπει να αυξήσουν την καθημερινή τους πρόσληψη βιταμίνης D.
  • Παιδιά με αναπηρίες. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια ή έχουν χρόνιες ασθένειες συχνά δεν παίζουν έξω στον ήλιο και πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D.

Πώς οι γιατροί εξετάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D;

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε την κατάσταση της βιταμίνης D ενός ατόμου είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος που ελέγχει το επίπεδο στο αίμα. Είναι σημαντικό να γίνει η σωστή εξέταση αίματος: η"25 υδροξυ-βιταμίνη D δείχνει το επίπεδο στο αίμα τόσο από την δίαιτα όσο και από το ηλιακό φως.

Όταν ο γιατρός σας γνωρίζει τα ακριβή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σας, μπορεί να κάνει μια πιο ακριβή σύσταση για το πόσο βιταμίνη D πρέπει να πάρετε.

Ένα επίπεδο αίματος μικρότερο από 20 ng/mL μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, και περισσότεροαπό 150 ng/mL μπορεί να είναι επιβλαβές. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ότι τα επίπεδα στο αίμα μεταξύ 40 και 70 ng/mL όχι μόνο θα αποτρέψουν ραχίτιδα, αλλά θα οδηγήσουν στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου για τα υγιή οστά.

Μπορούμε να υπερβάλλουμε με τη βιταμίνη D;

Το δέρμα μας δεν μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D — σταματάει όταν υπάρχει αρκετή ποσότητα στο αίμα — αλλά είναι πιθανό να γίνει υπερβολική δόση σε συμπληρώματα βιταμίνης D.

Επειδή η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής, δόσεις μεγαλύτερες από 2000 IU/ημέρα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και με βάση τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων.

Κάνει η βιταμίνη D κάτι παραπάνω από το να μας βοηθήσει να απορροφήσουμε το ασβέστιο;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την καλή υγεία των μυών. Άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες ή πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν βιταμίνη D φαίνεται να πέφτουν λιγότερο συχνά, πιθανώς λόγω της καλύτερης μυϊκής λειτουργίας.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική σε πολλές πτυχές της υγείας μας. Τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως γάλα και ψάρι, και να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να απολαμβάνουν καλή υγεία των οστών.

vitamini d paidia ygeia 3

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Πάρτε το παιδί σας στο γιατρό αν εμφανίσει συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D ή χαμηλού ασβεστίου. Τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D πρέπει να κάνουν εξέταση αίματος τρεις μήνες μετά την έναρξη λήψης συμπληρωμάτων για να ελέγξουν το επίπεδο της βιταμίνης D.

Αν το παιδί σας έχει κρίση που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, πηγαίνετε το στο πλησιέστερο νοσοκομείο αμέσως μόλις τελειώσει η κρίση. Αν ο σπασμός διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά, καλέστε ένα ασθενοφόρο.

Κύρια σημεία που πρέπει να θυμάστε

  • Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των μυών.
  • Η περισσότερη βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Είναι δύσκολο να πάρει κάποιος αρκετή βιταμίνη D από το φαγητό μόνο.
  • Τα παιδιά με πολύ σκούρο δέρμα, το δέρμα των οποίων είναι σπάνια εκτεθειμένο στον ήλιο ή που έχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, διατρέχουν κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D.
  • Τα παιδιά με χαμηλή βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, να περνούν αρκετό χρόνο έξω, και πρέπει να παίρνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους.
  • Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.
  • Είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί αρκετό αντηλιακό για να προστατεύσει πλήρως κάθε μέρος του δέρματος, επομένως πρόκειται να υπάρχουν περιοχές όπου η βιταμίνη D μπορεί να απορροφηθεί. Για το λόγο αυτό, το αντηλιακό είναι απίθανο να παρεμποδίσει την απορρόφηση βιταμίνης D μέσω του δέρματος και θα πρέπει να εφαρμόζεται.
  • Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών σε παιδιά και εφήβους. Η δημιουργία καλών συνηθειών κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία θα εξασφαλίσει καλή υγεία των οστών αργότερα στη ζωή. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα πρέπει να συνιστώνται για γνωστούς κινδύνους ως προς την ανάπτυξη ραχίτιδας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα διατηρήσουν επαρκή BMD κατά την ενηλικίωση και επομένως θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος κατά την ενηλικίωση.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved