Σκαφοκεφαλία ή δολιχοκεφαλία: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε
- Τι είναι η δολιχοκεφαλία;
- Αίτια
- Κίνδυνοι
Το κρανίο του νεογέννητου είναι εύπλαστο για να μπορεί να περάσει μέσα από τον γεννητικό σωλήνα κατά τον τοκετό, αλλά και για να δώσει το περιθώριο στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί τους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Το κεφάλι του μωρού αποτελείται από πολλά και διαφορετικά οστά τα οποία είναι ενώνονται μεταξύ τους με ραφές, οι οποίες και κλείνουν σε κάποιο σημείο ανάπτυξης του μωρού. Εάν οι ραφές αυτές κλείσουν νωρίτερα από τη φυσιολογικό, τότε έχουμε τη λεγόμενη κρανιοσυστέωση, μία πάθηση σπάνια που επηρεάζει περίπου 1 στις 2.500 γεννήσεις.
Τι είναι η δολιχοκεφαλία
Η σκαφοκεφαλία ή αλλιώς δολιχοκεφαλία είναι μία μορφή κρανιοσυστέωσης και περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία το κρανίο του μωρού είναι πιο μακρύ και να έχει μειωμένο πλάτος. Η λέξη δολιχοκεφαλία είναι σύνθετη και το ένα συνθετικό είναι η λέξη «δολιχός» που σημαίνει μακρύς.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, η δολοχοκεφαλία ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας του τοκετού ή της θέσης που έχει το μωρό μέσα στη μήτρα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, η παραμόρφωση αυτή του κρανίου συμβαίνει μέσα στις τέσσερις με δώδεκα πρώτες εβδομάδες, το διάστημα δηλαδή που τα μωρά περνούν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένα και είναι λιγότερο κινητικά.
Αίτια
Δύο είναι τα κύρια αίτια. Το πρώτο είναι η κρανιοσυστέωση. Στα μωρά με κρανιοσυστέωση, ο εγκέφαλος σταματά να αναπτύσσεται στο τμήμα του κρανίου που έχει κλείσει πιο γρήγορα, ενώ τα άλλα μέρη του εγκεφάλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά με αποτέλεσμα το κεφάλι να αποκτά ένα μη συνηθισμένο σχήμα.
Το δεύτερο αίτιο αφορά στα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και έχουν περάσει ένα μεγάλο διάστημα στη μονάδα φροντίδας πρόωρων μωρών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής οι περισσότερες περιπτώσεις δολιχοκεφαλίας συμβαίνουν σε πρόωρα μωρά που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα κύησης, λόγω του τρόπου που τοποθετούνται ενώ βρίσκονται στην ομάδα εντατικής θεραπείας.
Οι ειδικοί τοποθετούν σε συγκεκριμένες θέσεις τα μωρά στην ΜΕΘ για να μειώσουν τον κίνδυνο βραδυκαρδίας, παλινδρόμησης, άπνοιας, ταυτόχρονα όμως αυξάνεται ο κίνδυνος για δολιχοκεφαλία. Σε κάποιες περιπτώσεις η δολιχοκεφαλία υποχωρεί σταδιακά όταν το μωρό επιστρέψει στο σπίτι, ενώ σε κάποιες άλλες το σχήμα του κεφαλιού παραμένει ως έχει και όσο το παιδί μεγαλώνει.
Με πληροφορίες από verywellfamily.com