Παρωνυχία σε μωρά και παιδιά: Πώς να την αντιμετωπίσετε

  • Τι προκαλεί παρωνυχία σε βρέφη και παιδιά;
  • Συμπτώματα παρωνυχίας σε βρέφη και παιδιά
  • Αντιμετώπιση της παρωνυχίας 

Η παρωνυχία είναι μια φλεγμονή του δέρματος γύρω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού με τη μορφή ερυθρότητας, ευαισθησίας και πρηξίματος.

Αν και εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες, δεν είναι σπάνια σε παιδιά και βρέφη. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε αυτή τη φλεγμονή.

Τι προκαλεί παρωνυχία σε βρέφη και παιδιά;

Τα μωρά αλλά και τα νήπια συνηθίζουν να πιπιλάνε το δάχτυλο του χεριού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λοιμώξεων από μικρόβια που είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των ενηλίκων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Surgery , η παρωνυχία προκαλείται από μικτά αναερόβια και αερόβια βακτήρια στο 46% των περιπτώσεων. Και αυτά συνήθως προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα.

Ως εκ τούτου, τα μωρά που πιπιλάνε το δάχτυλό τους για να ηρεμήσουν μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παρωνυχιών.

Συμπτώματα παρωνυχίας σε βρέφη και παιδιά

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα παρωνυχίας στα είναι τα εξής:

  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Αυξημένη ευαισθησία
  • Πόνος

Αντιμετώπιση της παρωνυχίας στα βρέφη και τα παιδιά

Η παρωνυχία συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένη αγωγή.Εάν όμως αυτό δεν συμβεί, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της.Η αρχική θεραπεία είναι πλύσιμο ζεστό νερό και αλάτι . Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται επίσης η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων (ιωδιούχο ποβιδόνη ή χλωρεξιδίνη).

Τα συνεχή λουτρά άλμης βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στην πληγείσα περιοχή. Φροντίστε να κάνετε αρκετές πλύσεις την ημέρα, για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά .

Αποφύγετε να κόψετε τα νύχια ή τα πετσάκια αν δεν υποχωρήσει το πρήξιμο. Στην πραγματικότητα, η κακή κοπή των νυχιών είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες παρωνυχίας.

Θεραπεία από το στόμα

Συνιστώνται αντιβιοτικά που καλύπτουν κοινά μικρόβια του δέρματος ( όπως η κεφαλεξίνη, η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη).
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά από το στόμα θα πρέπει να συνταγογραφούνται για 7 έως 10 ημέρες . Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού και μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο ακόμα κι αν το παιδί σας αναφέρει ότι αισθάνεται καλύτερα.

Γενικές συμβουλές φροντίδας

Πλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό 2 φορές την ημέρα. Μην χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή αλκοόλ, που μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση.
Μπορείτε να καλύψετε την πληγή με ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης, όπως βαζελίνη, και έναν αντικολλητικό επίδεσμο.
Εφαρμόστε περισσότερη βαζελίνη και αντικαταστήστε τον επίδεσμο όπως χρειάζεται.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved