Κακοσμία στόματος στα παιδιά: Αιτίες και αντιμετώπιση

  • Αιτίες κακοσμίας στόματος
  • Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κακοσμία στόματος στα παιδιά

Η κακοσμία στόματος, κοινώς η άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στους ενήλικες. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κακοσμία στόματος, ποσοστό που φτάνει τα 37,6% σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο International Journal of Dental Hygiene.

Αιτίες κακοσμίας στόματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κακοσμία στόματος είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης μικροβίων στην περιοχή. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να αναπτύσσονται λόγω κακής στοματικής υγιεινής ή εάν το παιδί αναπνέει μόνιμα από το στόμα λόγω ασθένειας πχ ιγμορίτιδας.

Άλλες αιτίες που προκαλούν την κακοσμία στόματος είναι:

Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

Η κατανάλωση τροφών με έντονη και ιδιαίτερη γεύση όπως είναι για παράδειγμα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ή και πικάντικων φαγητών είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει άσχημη αναπνοή. Για αρκετές ώρες μετά το φαγητό, η μυρωδιά αυτή ενδέχεται να παραμείνει, θα φύγει όμως από μόνη της. Το βούρτσισμα των δοντιών επίσης δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικό.

Λευκό επίχρισμα στη γλώσσα

Το λευκό επίχρισμα στη γλώσσα προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων, υπολειμμάτων τροφών και νεκρών κυττάρων, ιδιαίτερα όταν το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών αμελείται.

Τερηδόνα και άλλες οδοντικές παθήσεις

Η τερηδόνα στα δόντια και οι άλλες παθήσεις είναι πιθανό να ενισχύσουν την κακοσμία στόματος και αυτό γιατί αφενός τα βακτήρια απελευθερώνουν οσμές και αφετέρου, στα σημεία που το δόντι έχει πρόβλημα είναι πιο πιθανό να κολλήσουν τρόφιμα που δύσκολα απομακρύνονται και μπορεί να ενισχύσουν αυτή τη μυρωδιά.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα σχετίζεται με την κακή αναπνοή σε άτομα όλων των ηλικιών.

Δεν παράγεται αρκετό σάλιο

Το σάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών και εξουδετερώνει τα οξέα. Όταν το σάλιο δεν παράγεται σε επαρκή ποσότητα είναι πιθανό να επιδεινωθεί η κακοσμία του στόματος.

Ξένο σώματος στη μύτη

Εάν ένα ξένο σώμα μείνει στη μύτη του παιδιού για πολλές ημέρες, προκαλείται μόλυνση και έντονη μυρωδιά, συνεπώς η κακοσμία μπορεί να είναι και από αυτό.

Σπανιότερες αιτίες που σχετίζονται με άλλες παθήσεις υγείας

Αυτές είναι ο διαβήτης, η ηπατική ανεπάρκεια, η σπάνια μεταβολικά νοσήματα κ.α.

Αντιμετώπιση

Μπορεί να νομίζετε ότι η λύση βρίσκεται σε ένα απλό βούρτσισμα των δοντιών, μία μέντα κτλ αλλά το πρόβλημα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ριζικά, αλλά δεν έχει καν αποτελέσματα. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν συνήθειες στοματικής υγιεινής

Τα παιδιά θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, ενώ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν και οδοντικό νήμα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί βουρτσίζει κανονικά το κάθε δόντι καλά και αποτελεσματικά.

Υγιεινή διατροφή

Τα βακτήρια στόματος λατρεύουν τη ζάχαρη, συνεπώς καλό είναι να αποφεύγονται αυτού του είδους τροφές. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το παιδί να καταναλώνει επαρκή ποσότητα νερού μέσα στην ημέρα και να μην παραλείπει το πρωινό γεύμα. Η κατανάλωση φαγητού και νερού το πρωί ενεργοποιεί την παραγωγή σιέλου και μειώνει την κακή αναπνοή.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Μπορεί η αιτία της κακοσμίας στόματος του παιδιού να είναι μία οδοντική πάθηση και ο μόνος αρμόδιος για τη διάγνωση είναι ο οδοντίατρος. Γενικά, μην αμελείτε τις επισκέψεις ρουτίνας οι οποίες μπορεί να προλάβουν καταστάσεις.

Μην ξεχνάτε το βούρτσισμα τα ης γλώσσας

Δεν χρειάζονται μόνο τα δόντια βούρτσισμα αλλά και η γλώσσα προκειμένου να καταπολεμηθούν τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο πάνω μέρος.

Με πληροφορίες από wearebitesize.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved