Λευκό επίχρισμα στη γλώσσα του μωρού - Τι το προκαλεί

  • Τι είναι η στοματική μόλυνση ζύμης;
  • Συμπτώματα
  • Θεραπεία
  • Σε ποιες άλλες περιπτώσεις είναι πιθανό το μωρό να εμφανίσει λευκό επίχρισμα στη γλώσσα;

Το λευκό επίχρισμα στη γλώσσα είναι όταν η γλώσσα δεν έχει το κλασικό ροζ χρώμα, αλλά είναι πιο λευκή. Στα μωρά αυτό μπορεί να προκληθεί είτε λόγω στοματικής μόλυνσης ζύμης, είτε λόγω υπολειμμάτων γάλακτος.

Τι είναι η στοματική μόλυνση ζύμης;

Η στοματική μόλυνση ζύμης είναι μία κατάσταση η οποία προκαλείται από την candida albicans και δημιουργεί μία λευκή επίστρωση στη γλώσσα καθώς και ενδεχομένως λευκά μπαλώματα στο εσωτερικό των μάγουλων, των χειλιών και των ούλων. Είναι πιο συχνή στα μωρά ηλικίας 1 έως 9 μηνών και εμφανίζεται σε ποσοστό 37%.

Συμπτώματα

Στην περίπτωση που το λευκό επίχρισμα προκαλείται από τη στοματική μόλυνση ζύμης το πιθανότερο είναι να παρατηρήσετε λευκά μπαλώματα και σε άλλα σημεία εκτός από τη γλώσσα όπως τα χείλη, τα ούλα, στον ουρανίσκο ή ακόμα και στον λαιμό. Το μωρό επίσης πιθανά να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, να κλαίει και ιδιαίτερα όταν προσπαθείτε να το θηλάζετε.

Εάν η γλώσσα είναι λευκή λόγω υπολειμμάτων γάλακτος, τότε το λευκό αυτό επίστρωμα μπορεί να φύγει εάν το καθαρίσετε και επίσης και θα παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του μωρού.

Θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται από τον γιατρό κοιτώντας το στόμα του μωρού και η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε ήπια περιστατικά και εφόσον δεν επηρεάζεται το τάισμα του μωρού, η στοματική μόλυνση ζύμης περνάει από μόνη της συνήθως σε διάστημα 1-2 εβδομάδων. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγείται αντιμυκητιασικό φάρμακο απευθείας στα λευκά μπαλώματα στο στόμα του μωρού.

Επίσης, το πιπίλισμα μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Δοκιμάστε τα εξής:

  • Εάν θηλάζετε, προσπαθήστε να περιορίσετε τον κάθε θηλασμό στα 20 λεπτά.
  • Εάν το μωρό τρέφεται με ξένο γάλα και δυσκολεύεται με το μπιμπερό, δοκιμάστε το σταγονόμετρο.
  • Εάν χρησιμοποιείτε πιπίλα στο μωρό, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση της.

Με την κατάλληλη θεραπεία, η κατάσταση βελτιώνεται σε διάστημα τεσσάρων με πέντε ημέρες. Επικοινωνήστε με τον γιατρό άμεσα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν το μωρό δεν τρώει καλά
  • Εάν είναι ιδιαίτερα γκρινιάρικο
  • Εάν ανεβάσει πυρετό

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις είναι πιθανό το μωρό να εμφανίσει λευκό επίχρισμα στη γλώσσα;

Ιός Κοξάκι

Ο ιός κοξάκι είναι ένας αρκετά συχνός ιός στην παιδικη ηλικία και ένα από΄τα συμπτώματα είναι τα λευκά μπαλώματα στη γλώσσα. Οι ιοί Coxsackie ταξινομούνται σε ομάδα Α που περιλαμβάνει τους ιούς Α1-Α23 και ομάδα Β που περιλαμβάνει τους ιούς Β1-Β6.

Η ομάδα Α προκαλεί συνήθως την κοινή νόσο Στόματος-Χεριών –Ποδιών με κηλιδοβλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις και ελκωτικές βλάβες που εμφανίζονται στον στοματοφάρυγγα , τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες ή τις πατούσες. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό 2-3 ημερών, τραχηλική λεμφαδενίτιδα και επιπεφυκύτιδα. Συνήθως προκαλείται από τον Α16 και τον εντεροϊό 71 σε παιδιά κάτω των 9 ετών αλλά κάποτε και σε ενήλικες.

Η ομάδα Β προκαλεί συνήθως πλευροδυνία (Νόσο του Bornholm). Παρουσιάζει πυρετό,, ξαφνικό πόνο στο θωρακικό και ανώτερο κοιλιακό τοίχωμα που επιδεινώνεται με τον βήχα, την αναπνοή και πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκέσει από 2-12 μέρες. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι λοίμωξη απο τον Coxsackie Β4 πυροδοτεί την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 σε κάποιους μικρούς ασθενείς. Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό κοξάκι μπορείτε να δείτε στο άρθρο της συνεργάτης παιδιάτρου Μαριαλένα Κυριακάκου εδώ.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com, healthfully.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved