Κολικός εντέρου: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μωρό σας

Photo by Katie Smith on Unsplash
  • Τι είναι ο κολικός του εντέρου;
  • Συμπτώματα
  • Πώς να αντιμετωπίσετε τον κολικό του μωρού σας στο σπίτι
  • Τι δεν πρέπει να κάνετε

Τι είναι ο κολικός του εντέρου;

Ο κολικός του εντέρου είναι οξύς πόνος στην κοιλιά που αυξομειώνεται σε ένταση και συνήθως οφείλεται σε πάθηση του παχέος εντέρου.

Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το χωρίς εμφανή αιτία κλάμα του βρέφους που διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες. Είναι μία κατάσταση αρκετά στρεσσογόνα τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς του. Οι κολικοί είναι πολύ συχνοί, αφορούν το 40% των βρεφών, συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής και υποχωρούν, όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών. Παρά την παρουσία των κολικών, τα βρέφη είναι υγιέστατα και η ψυχοκινητική και σωματική ανάπτυξη τους φυσιολογική.

Γενικά, όλα τα μωρά είναι κάπως γκρινιάρικα, αλλά οι κολικοί είναι πιο σοβαροί.

Photo by Brytny.com on Unsplash

Τα συμπτώματα τους περιλαμβάνουν:

  • Αιφνίδιο, έντονο και συνεχές κλάμα που διαρκεί παραπάνω από 3 ώρες.
  • Σύσπαση των ποδιών προς την κοιλιά και σφιγμένες γροθιές.
  • Διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά.
  • Αέρια αλλά και εντερικές κινήσεις.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κολικό του μωρού σας στο σπίτι

Για τα βρέφη που θηλάζουν, οι μητέρες τους μπορούν να δοκιμάσουν μια υποαλλεργική δίαιτα, ώστε να μειωθούν οι κολικοί. Σε αυτήν αποκλείονται οι δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές όπως είναι το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι. Για τα βρέφη που τρέφονται με τροποποιημένο γάλα αγελάδας συνιστάται η χορήγηση κάποιου ειδικού γάλακτος κατόπιν επικοινωνίας με τον παιδίατρο.

Κρατήστε το μωρό αγκαλιά και προσπαθήστε να το παρηγορήσετε. Εναλλακτικά προσφέρετε μια πιπίλα, κάντε το ένα χλιαρό μπάνιο, πηγαίνετε μια βόλτα με το μωρό (είτε μέσα στο σπίτι ή με το αυτοκίνητο), βάλτε μία απαλή μουσική για μωρά ή κλασική μουσική και χρησιμοποιήστε μια κούνια για να το χαλαρώσετε.

Τέλος, μερικοί γονείς παρατηρούν ότι η μεταφορά ενός βρέφους στην αγκαλιά ή σε μάρσιππο ελαττώνουν την ανησυχία του. Επιπλέον οι συνεχείς και μονότονοι θόρυβοι, που προκαλούνται από τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων ή της ηλεκτρικής σκούπας, συχνά ηρεμούν το μωρό. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι δεν έχει αποδειχθεί πως τα διάφορα βότανα, τα αφεψήματα ή τα φάρμακα προσφέρουν κάποια βοήθεια στους βρεφικούς κολικούς.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

  • Μην χάνετε την ψυχραιμία σας
  • Μη προσπαθήσετε να το «μπουκώσετε» να το ταΐζετε συνέχεια ,το απορυθμίζετε.
  • Μην αλλάζετε συνέχεια γάλατα .Συνήθως δεν ωφελεί. Ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλέψει σχετικά .
  • Μην το ταΐζετε κάθε φορά που κλαίει.


Τέλος, μην το παίρνετε προσωπικά και μην σκεφτείτε πως φταίτε εσείς! Πως δεν τα καταφέρνετε: Είναι μια εμπειρία που την περνούν πολλοί γονείς.
Το μυστικό της επιτυχίας :
Μην θυμώνετε μην απελπίζεστε.
Αν το μωρό κλαίει πάνω από δύο ώρες επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved