Υπερμετρωπία στα παιδιά: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία
- Αίτια υπερμετρωπίας
- Συμπτώματα
- Αντιμετώπιση
- Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον οφθαλμίατρο;
- Πώς να επιλέξετε γυαλιά οράσεως για το παιδί;
Τα διαθλαστικά σφάλματα είναι από τις πιο κοινές παθήσεις που σχετίζονται με την όραση στην παιδική ηλικία. Η υπερμετρωπία είναι μία κοινή πάθηση και αναφέρεται στη θολή όραση σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή κυρίως, αλλά και μακρινή απόσταση.
Αυτό συμβαίνει γιατί το φως εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί για απευθείας πάνω του, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται στον κοντό βολβό του ματιού ή επειδή δεν υπάρχει αρκετό βάθος στον κερατοειδή.
Αίτια
Η υπερμετρωπία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κληρονομική. Τα παιδιά γεννιούνται με αυτήν ακόμα και αν καθυστερήσει η διάγνωσή της. Σύμφωνα με το περιοδικό Clinical Genetics, μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον στα μισά περιστατικά παιδικής υπερμετρωπίας, υπήρχε η γενετική προδιάθεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας γονέας πάσχει από υπερμετρωπία είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και το παιδί του.
Άλλο αίτιο της υπερμετρωπίας είναι οι επιπλοκές στη μήτρα ή ασθένειες στην παιδική ηλικία. Το τραύμα στο μάτι μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υπερμετρωπία επίσης.
Επίσης, η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση εξηγεί ότι την υπερμετρωπία μπορεί να προκαλέσουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο υποσιτισμός, όχι ωστόσο στον βαθμό που μπορεί να τον επηρεάσει την εμφάνιση της μυωπίας.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / CALEB SHAVER
Συμπτώματα υπερμετρωπίας στα παιδιά
Το κύριο σύμπτωμα της υπερμετρωπίας είναι η θολή όραση σε κοντινή απόσταση και σε κάποιες περιπτώσεις και σε μακρινή. Άλλα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η δυσκολία στην ανάγνωση, η κούραση και η ξηροφθαλμία.
Αντιμετώπιση
Στα παιδιά με υπερμετρωπία συνταγογραφούνται γυαλιά ανάλογα με το πόσους βαθμούς υπερμετρωπία έχει το παιδί. Κάποια παιδιά χρειάζεται να φορούν τα γυαλιά τους μόνο όταν διαβάζουν ή όταν χρειάζεται να δουν από κοντά κάποιο αντικείμενο.
Μετά την ηλικία των 18 ετών, ο ασθενής μπορεί να κάνει και επέμβαση με λέιζερ, ενώ για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας υπάρχουν και φακοί επαφής.
Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον οφθαλμίατρο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τον πρώτο χρόνο το παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τον παιδίατρο προληπτικά στις ακόλουθες ηλικίες:
- Σε ηλικία 3 - 3½ ετών
- Σε ηλικία 5 ετών
- Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας, μία φορά τον χρόνο
Πώς να επιλέξετε γυαλιά οράσεως στο παιδί
Εκτός από τον φακό που θα συμβουλευτεί τον γιατρό και τον οπτικό σας, εξίσου σημαντικό είναι διαλέξετε και το κατάλληλο μέγεθος σκελετού για το παιδί σας. Φροντίστε ο σκελετός των γυαλιών να εφαρμόζει καλά στο προσωπάκι του, χωρίς να το πιέζει ή να του είναι πολύ μεγάλος. Προτιμήστε έναν όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ σκελετό, εύκαμπτο, με ελαστικούς βραχίονες και χωρίς πολλές γωνίες. Έτσι, το μικρό σας θα μπορεί να φοράει τα γυαλιά του άνετα, χωρίς να θέλει να τα βγάλει ή να κινδυνεύει να τραυματιστεί από αυτά.
Με πληροφορίες από nvisioncenter.com