Ερευνα: H ωκυτοκίνη κάνει πιο κοινωνικά τα παιδιά με αυτισμό
Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες διαπίστωσαν θετικά αποτελέσματα στην εισπνοή ωκυτοκίνης, στα παιδιά με αυτισμό.
Από μια μόνο δόση ωκυτοκίνης, μέσω ψεκασμού σπρέι στη μύτη, τα αυτιστικά παιδιά εμφάνισαν μια βελτίωση στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα, που τα έκανε πιο κοινωνικά.
Η έρευνα έγινε σε 17 παιδιά και εφήβους ηλικίας 8 έως 16 ετών με αυτισμό. Οι επιστήμονες έδωσαν στα παιδιά να ψεκάσουν στη μύτη τους είτε ένα σπρέι ωκυτοκίνης, είτε ένα εικονικό σπρέι (πλασέμπο).
Μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, η χορήγηση μιας δόσης της ορμόνης ήταν αρκετή, ώστε τα εγκεφαλικά κέντρα που εμπλέκονται στην αναγνώριση των συναισθημάτων και την ανταμοιβή- απόλαυση, να εμφανίσουν μεγαλύτερη ανταπόκριση.
Παρά τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ακόμα είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέα θεραπεία. Ακόμα, κανείς γιατρός δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο ασφαλής είναι η εν λόγω ορμόνη αν λαμβάνεται σε βάθος χρόνου.
Ορισμένοι γονείς χορηγούν από μόνοι τους την ορμόνη στα αυτιστικά παιδιά τους χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή, κάτι που μπορεί να κάνει κακό στο παιδί τους.
Η ωκυτοκίνη παράγεται με φυσικό τρόπο στον οργανισμό, βοηθά στον τοκετό και στον αρχικό συναισθηματικό δεσμό μητέρας - μωρού. Γενικότερα, θεωρείται ότι διευκολύνει την εμπιστοσύνη, τη διαπροσωπική επαφή και την εκδήλωση στοργικών συναισθημάτων προς τους άλλους.