Κλινοδακτυλία στα παιδιά: Αίτια, διάγνωση και θεραπεία

bigstockphoto.com

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η κλινοδακτυλία στα παιδιά και πώς αντιμετωπίζετε.

Η κλινοδακτυλία είναι μια πάθηση κατά την οποία παρατηρείται κάμψη του δαχτύλου προς τα μέσα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού, αλλά συνήθως εμγανίζεται στο μικρό δάχτυλο.

Συνήθως, προκαλείται λόγω της ανώμαλης ανάπτυξης των μικρών οστών αυτού του δακτύλου ή όταν τα οστά αναπτύσσονται σε άτυπη κατεύθυνση. Η διάγνωση περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις και η θεραπεία, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Κλινοδακτυλία: συμπτώματα

Το δάχτυλο συνήθως είναι λυγισμένο παράξενα, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει σπάσιμο στη μέση. Σε γενικές γραμμές, δεν παρατηρείται πόνος ή φλεγμονή, αν και μπορεί να προκαλέσει ενόχληση όταν το χρησιμοποιείτε. Εάν η καμπύλη είναι μεγαλύτερη από 30 μοίρες, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του χεριού.

Κλινοδακτυλία: αίτια

Η κλινοδακτυλία μπορεί να είναι μια κληρονομική πάθηση - σε ορισμένες περιπτώσεις- αλλά μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Down. Επίσης, παρατηρείται συχνά σε άτομα με σύνδρομο Klinefelter και σύνδρομο Turner.

Κλινοδακτυλία: διάγνωση

Επειδή η σοβαρότητα της κλινοδακτυλίας ποικίλλει, ο γιατρός θα υποδείξει μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να γίνουν. Συνήθως η ακτινογραφία δείχνει πόσο κυρτό είναι το δάχτυλο και πώς επηρεάζει τη λειτουργία του χεριού. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να δει καλύτερα τα οστά του δακτύλου και του χεριού.

Κλινοδακτυλία: θεραπεία

Μερικές φορές η θεραπεία δεν ενδείκνυται για την κλινοδακτυλία, ειδικά εάν το δάκτυλο είναι ελαφρώς κυρτό ή δεν υπάρχουν λειτουργικές δυσκολίες. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αναμονή ή συνεχή παρατήρηση του χεριού και του δακτύλου για να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν. Εάν η καμπυλότητα του δακτύλου του παιδιού σας είναι μεγαλύτερη από 30 μοίρες, τότε το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία.

Η θεραπεία είναι συνήθως πιο αποτελεσματική όταν το παιδί είναι πολύ μικρό επειδή τα οστά δεν έχουν ακόμη ωριμάσει πλήρως. Ο γιατρός θα λάβει υπόψη την ηλικία του παιδιού, τη σοβαρότητα της καμπυλότητας αλά κι αν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται ένα τμήμα του καμπυλωμένου τμήματος του οστού για να ισιώσει το δάχτυλο
Στη συνέχεια, το δάχτυλο συγκρατείται με καρφίτσες ή βίδες για να διασφαλιστεί ότι τα οστά είναι ίσια. Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης τα υπόλοιπα δάχτυλα και το χέρι, φροντίζοντας το προσβεβλημένο δάχτυλο να φαίνεται φυσικό.

Μόλις σταθεροποιηθούν όλα, το δάκτυλο ακινητοποιείται σε γύψο ή νάρθηκα. Το παιδί θα έχει πολλά ραντεβού μετεγχειρητικής παρακολούθησης και η ανάρρωση θα προχωρήσει ανάλογα με το πόσο σοβαρή ήταν η καμπυλότητα. Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ποικίλλει . Μόλις αφαιρεθούν όλοι οι επίδεσμοι ή ο γύψος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φυσιοθεραπείες για την αποκατάσταση της κίνησης των δακτύλων.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved