Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πριν ανοίξουν τα σχολεία

Ανοσοποιητικό σύστημα παιδιών: Τρόποι να το ενισχύσετε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πριν ανοίξουν τα σχολεία
Bigstock

Το γερό ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι πάντα η μεγάλη ανησυχία για τους γονείς, καθώς πλησιάζει η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, και καθώς η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών.

Τα παιδιά χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να βοηθήσουν την προστασία του οργανισμού τους από όλα τα μικρόβια που θα υπάρχουν είτε στην τάξη είτε στο σπίτι.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας;

Οι καλύτερες τροφές για το γερό ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

Το να έχετε επίγνωση ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών σας, θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε καλύτερα τα γεύματα για εκείνα, είτε πρόκειται για γεύμα είτε για σνακ μετά το σχολείο. Εδώ είναι μερικές σημαντικές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε. Ιδού τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή τους.

Ψευδάργυρος

Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού είναι ο ψευδάργυρος. "Τυπικά βρίσκεται σε τρόφιμα με βάση τις πρωτεΐνες. Έτσι, τα στρείδια, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές", αναφέρει η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, στο health.clevelandclinic.org.

Τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου, αναφέρει αν και οι ζωικές τροφές θα προσφέρουν περισσότερο ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου για τα παιδιά είναι:

  • Γέννηση έως 6 μηνών: 2 mg
  • Βρέφη 7–12 μηνών: 3 mg
  • Παιδιά 1–3 ετών: 3 mg
  • Παιδιά 4–8 ετών: 5 mg
  • Παιδιά 9–13 ετών: 8 mg
  • Έφηβοι 14–18 ετών (αγόρια): 11 mg
  • Έφηβοι 14–18 ετών (κορίτσια): 9 mg

Προσοχή: το NIH σημειώνει επίσης ότι η υπερβολική πρόσληψη ψευδάργυρου, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πονοκεφάλους. Σύμφωνα με το NIH, τα ανώτερα όρια ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου είναι:

  • Γέννηση έως 6 μηνών: 4 mg
  • Βρέφη 7–12 μηνών: 5 mg
  • Παιδιά 1–3 ετών: 7 mg
  • Παιδιά 4–8 ετών: 12 mg
  • Παιδιά 9–13 ετών: 23 mg
  • Έφηβοι 14–18 ετών: 34 mg

Προβιοτικά

Είναι επίσης σημαντικό, λέει η Zumpano, να δίνουμε στα παιδιά τροφές με προβιοτικά. Το γιαούρτι -ένα δημοφιλές φαγητό- το λατρεύουν τα περισσότερα παιδιά.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως αναφέρει, είναι επίσης μια καλή πηγή προβιοτικών. Το κεφίρ, το ξινολάχανο και το τουρσί.

Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνουν τα παιδιά σας πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες που διεγείρουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Εξαιρετικές πηγές πρεβιοτικών είναι οι πράσινες μπανάνες, το αγριο γιαμ ή διοσκουρία και τα σπαράγγια.

Ξηροί καρποί και σπόροι - super food τροφές

Τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, οι σπόροι chia και ο αλεσμένος λιναρόσπορος παρέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) στον οργανισμό. Το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) είναι η φυτική μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αποδεικνύεται ότι καταπολεμα τις ασθένειες.

Η Zumpano θεωρεί τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ως σούπερ τροφές καθώς παρέχουν πλήθος των θρεπτικών συστατικών. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι: οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, τα «καλά» λίπη όπως μονο- και πολυακόρεστα λίπη, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και οι βιταμίνες Ε, Β6, Β12 και Α.

Φρούτα και λαχανικά

Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά γενικό, αλλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ασθένειες. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα και τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το kale.

«Αυτές οι σούπερ τροφές είναι γεμάτες με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, C, E, B2, B6, K, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο», αναφέρει η Zumpano.

Και, φυσικά, η βιταμίνη C είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σημειώνει η διατροφολόγος, και μπορεί να τη βρει κανείς σε εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και το γκρέιπφρουτ. «Οι φράουλες είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C», αναφέρει.

πηγή: health.clevelandclinic.org

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved