Χαμηλό βάρος γέννησης: Αίτια και επιπτώσεις στην υγεία του μωρού
Τι προκαλεί το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία του.
O γυναικολόγος την περίοδο της εγκυμοσύνης εξετάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και υπολογίζει το βάρος και το ύψος του του μωρού. Αν και η πλειοψηφία των μωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γεννιούνται περίπου 3,4 κιλά, 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα και περίπου το 8% έχουν χαμηλό βάρος γέννησης.
Ποιο θεωρείται χαμηλό βάρος γέννησης;
Το βάρος του νεογέννητου κατηγοριοποιείται στα εξής σύμφωνα με το whattoexpect.com:
- Φυσιολογικό βάρος γέννησης: 2,5 – 8,5 κιλά
- Χαμηλό βάρος γέννησης: μικρότερο από 2,5 κιλά
- Πολύ χαμηλό βάρος γέννησης: μικρότερο από 1,5 κιλά
- Μεγάλος βάρος γέννησης: μεγαλύτερο από 4 κιλά (εμβρυική μακροσωμία)
Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 8,3% των μωρών που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2018 είχαν χαμηλό βάρος γέννησης και το 1,4% πολύ χαμηλό βάρος γέννησης.
Χαμηλό βάρος γέννησης: Αίτια
Τα κύρια πιο συνήθη είναι:
Πρόωρος τοκετός: Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός πριν την 37η εβδομάδα κύησης. Σχεδόν η πλειοψηφία των μωρών που έχουν χαμηλό βάρος γέννησης έχουν γεννηθεί πρόωρα.
Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης: Με τον όρο «ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης» περιγράφεται η ανεπαρκής ανάπτυξη του εμβρύου την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Γονίδια: Περίπου το 1/3 από το βάρος γέννησης του μωρού καθορίζεται από τα γονίδια, επομένως εάν κάποιος από τους δύο γονείς είναι μικρόσωμος, οι πιθανότητες το μωρό να έχει χαμηλό βάρος γέννησης είναι αυξημένες. Οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, καθώς και οι διάφορες καρδιακές παθήσεις μπορούν επίσης να επηρεάζουν το βάρος γέννησης του μωρού.
Προβλήματα στον πλακούντα: Εάν το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά λόγω προβλημάτων του πλακούντα μπορεί επίσης να υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Πολύδυμη κύηση: Το 60% των διδύμων γεννιούνται πρόωρα και με χαμηλότερο βάρος γέννησης, λόγω του περιορισμένου χώρου να αναπτυχθούν στη μήτρα. Κατά μέσο όρο τα δίδυμα γεννιούνται στην 35η με 36η εβδομάδα κύησης και έχουν βάρος περίπου 2,5 κιλά.
Η έγκυος δεν έχει πάρει αρκετό βάρος: Η μικρότερη από αυτήν που προτείνουν οι ειδική αύξηση βάρους της εγκύου μπορεί επίσης να έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.
Χρόνιες παθήσεις για τις οποίες χορηγείται φαρμακευτική αγωγή: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις ή άλλες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου.
Ηλικία εγκύου: Εάν η μέλλουσα μητέρα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης.
Χαμηλό βάρος γέννησης: Οι επιπτώσεις για το μωρό
Όσο όμως πιο νωρίς γεννηθεί το μωρό και όσο μικρότερο είναι το βάρος γέννησής του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας και ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα, στα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης και κυρίως πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, παρατηρούνται τα εξής:
- Δυσκολία στο τάισμα
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Ίκτερος
- Λοιμώξεις
- Αιμορραγία στον εγκέφαλο
- Προβλήματα ακοής ή όρασης
*με πληροφορίες από whattoexpect.com