Σταφυλόκοκκος στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αναγνώριση, θεραπεία
Σταφυλοκοκκικές μολύνσεις (λοιμώξεις) στα παιδιά
Μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις που εμφανίζονται στα παιδιά είναι η εκδήλωση σταφυλόκοκκου.
Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;
Στην ουσία πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να εκδηλωθεί σε βρέφη και παιδιά λόγω της δράσης του θετικού κατά Gram βακτηρίου. Πρόκειται για κόκκους, αερόβιους ή προαιρετικά αναερόβιους. Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), ως επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και ως σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος ( S.Saprophyticus).
Σταφυλόκοκκος στα παιδιά - Συμπτώματα
Το βακτήριο παράγει τοξίνες οι οποίες δρουν ενάντια στα ερυθρά κύτταρα, οδηγούν σε νέκρωση των ιστών του δέρματος, ενώ ενεργοποιούν και την αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού. Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο έχει ως βασική προϋπόθεση τον αποικισμό. O παιδιατρικός πληθυσμός κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες σε ότι αφορά τον αποικισμό: α. πληθυσμός με μόνιμο αποικισμό / β. πληθυσμός με διαλείποντα αποικισμό / γ. μη αποικισμένος πληθυσμός. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται συχνές δερματικές ποικίλες λοιμώξεις, που μπορούν να εκδηλωθούν ακόμη και σε περιπτώσεις οφθαλμικών μολύνσεων, πνευμονίας ή και σηψαιμίας. Στην περιοχή της λοίμωξης μπορεί να εμφανιστεί ερύθημα, απόστημα και αυξημένη θερμοκρασία. Σε πιο σοβαρά περιστατικά μόλυνσης σταφυλόκοκκου μπορεί να εμφανιστούν ενδοκαρδίτιδα, πνευμονία ακόμη και σύνδρομο τοξικού σοκ.
Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος;
Ο σταφυλόκοκκος είναι πολύ συχνός στα παιδιά, καθότι μπορεί να μεταφερθεί εύκολα μέσω βρώμικων χεριών, ενώ αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνεται από τη μία περιοχή του σώματος στην άλλη. Ειδικότερα, παιδιά που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση και αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση με σταφυλόκοκκο.
Να ανησυχήσουν οι γονείς ή όχι;
Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα περιστατικά σταφυλόκοκκου είναι σχετικά ακίνδυνα και μη ανησυχητικά, καθώς μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση μόνο τοπικλων αντιβιοτικών. Σε περίπτωση ωστόσο που ο παιδίατρος κρίνει έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο, μπορεί να χορηγηθεί από του στόματος αντιβιοτική αγωγή.
Κλείνοντας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή υγιεινή των παιδιών, με δεδομένο ότι τις καλοκαιρινές ημέρες τα παιδιά παίζουν εκτός σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με αυξημένη συχνότητα. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις πισίνες κατά τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, είναι ενδεδειγμένο το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριακό σαπούνι και η συχνή αλλαγή πετσέτας.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com