Τραυματισμοί στα αθλήματα και τη γυμναστική: Πώς θα τους αποφύγουν τα παιδιά;

Aγγελική Ρέβελα
Bigstock

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τραυματισμοί στα αθλήματα και πώς θα τους αποφύγουν τα παιδιά.

Η αθλητική συμμετοχή είναι η κύρια αιτία τραυματισμών στους νέους. Οι τραυματισμοί μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ένας τραυματισμός μπορεί να παραγκωνίσει αμέσως έναν παίκτη. Αυτό θέτει σε αναμονή τόσο τη διασκέδαση της συμμετοχής όσο και τα οφέλη για την υγεία της άσκησης. Ένας τραυματισμός που κρατά ένα παιδί εκτός παιχνιδιού μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει βάρος, να χάσει τη φυσική του κατάσταση και ακόμη και να αναπτύξει αρθρίτιδα τα επόμενα χρόνια.

Τα αθλήματα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά να επεκτείνουν τα όριά τους και να μάθουν αθλητικό πνεύμα και πειθαρχία. Αλλά οποιοδήποτε άθλημα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Οι γονείς και οι προπονητές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά βοηθώντας τα παιδιά να αθλούνται με ασφάλεια.

Πρόληψη αθλητικών τραυματισμών

Για να προστατέψετε τα παιδιά σας από αθλητικούς τραυματισμούς:

Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να χρησιμοποιούν κατάλληλο εξοπλισμό που να έχει το σωστό μέγεθος και να ταιριάζει καλά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να φορούν κράνη για 6ποδηλασία. Θα πρέπει επίσης να φορούν κράνη ενώ κάνουν πατινάζ ή οδηγούν σκούτερ και σκέιτμπορντ.

Ρωτήστε τον προπονητή του παιδιού σας σχετικά με τα κατάλληλα κράνη, παπούτσια και προστατευτικά του στόματος. Για αθλήματα ρακέτας και μπάσκετ ρωτήστε για τυχόν προστατευτικά γυαλιά, όπως γυαλιά που δεν θρυμματίζονται. Ο προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να εγκρίνεται από τους οργανισμούς που επιβλέπουν τ αθλήματα.

Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να φροντίζεται καλά, ώστε να παραμένει αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου.

Ασφαλείς επιφάνειες

Βεβαιωθείτε ότι τα γήπεδα δεν είναι γεμάτα τρύπες και αυλάκια που μπορεί να προκαλέσουν πτώση ή να σκοντάψουν τα παιδιά. Τα παιδιά που κάνουν αθλήματα μεγάλης πρόσκρουσης, όπως μπάσκετ και τρέξιμο, θα πρέπει να τα κάνουν σε επιφάνειες όπως πίστες και ξύλινα γήπεδα μπάσκετ, που μπορεί να είναι πιο επιεικής από επιφάνειες όπως σκυρόδεμα.

Επίβλεψη ενηλίκων

Οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα ή δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά θα πρέπει να επιβλέπεται από ειδικευμένους ενήλικες. Επιλέξτε πρωταθλήματα και ομάδες που έχουν την ίδια δέσμευση για την ασφάλεια και την πρόληψη τραυματισμών με εσάς.

Ο προπονητής της ομάδας πρέπει να έχει εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ και η φιλοσοφία του προπονητή θα πρέπει να προάγει την ευημερία των παικτών. Ένας προπονητής με νοοτροπία νίκης με κάθε κόστος μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να παίξουν λόγω τραυματισμών και μπορεί να μην ενθαρρύνει την καλή αθλητική συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι ο προπονητής επιβάλλει τους κανόνες παιχνιδιού και απαιτεί τη χρήση εξοπλισμού ασφαλείας ανά πάσα στιγμή.

Συνεργαστείτε με τον προπονητή για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παίζουν αθλήματα που ταιριάζουν με το επίπεδο δεξιοτήτων, το μέγεθος και τη σωματική και συναισθηματική τους ωριμότητα.

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσουν ένα νέο άθλημα, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τους γενικούς κανόνες του παιχνιδιού και πώς να παραμείνουν ασφαλή. Θα πρέπει να τεντώνονται και να προθερμαίνονται πριν από τις προπονήσεις και πριν από τους αγώνες. Αυτό θα τους βοηθήσει να διασκεδάσουν και θα μειώσουν τις πιθανότητες τραυματισμού. Θα πρέπει επίσης να έρχονται στην εξάσκηση με άφθονο νερό για ενυδάτωση.

Κοινοί τύποι αθλητικών τραυματισμών

Μερικοί συνήθεις τραυματισμοί σε παιδιά και εφήβους είναι:

  • Οξείες κακώσεις όπου τα παιδιά χτυπιούνται από κάτι (όπως μπάλα)ή πέφτουν πάνω σε άλλον παίκτη. Αυτά μπορεί να είναι ελάσσονος σημασίας (όπως μια γρατσουνιά ή μελανιά) ή πιο σοβαρή (όπως τραυματισμός στα μάτια ή σπάσιμο οστού).
  • Τραυματισμοί υπερβολικής χρήσης (ονομάζονται επίσης τραυματισμοί επαναλαμβανόμενου στρες) που συμβαίνουν όταν κάνετε την ίδια ενέργεια ξανά και ξανά.
  • Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με την ανάπτυξη των οστών. Οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση συμβαίνουν συχνά στα πόδια, τα γόνατα, τους αγκώνες και τους ώμους.
  • Επανατραυματισμοί που συμβαίνουν όταν ένας αθλητής επιστρέφει στο άθλημα πριν επουλωθεί πλήρως ένας προηγούμενος τραυματισμός.
  • Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς μπορούν να προληφθούν με τη χρήση του κατάλληλου αθλητικού εξοπλισμού, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά παίζουν ένα άθλημα που τους ταιριάζει, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού για το πότε πρέπει να επιστρέψουν στον αθλητισμό μετά από έναν τραυματισμό και χωρίς να παρακάνουν μια προπονητική ρουτίνα.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

Με το να συμμετέχετε στις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού τους. Όταν τα παιδιά μένουν χωρίς τραυματισμούς, τα βοηθάει (και τους γονείς) να απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο τον αθλητισμό.

Πρόληψη τραυματισμών για παιδιά κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας

Για να αποφύγετε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, μπορείτε να εξετάσετε εάν το σώμα, το περιβάλλον και οι δεξιότητες των παιδιών είναι ασφαλή για τη δραστηριότητα. Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει καθημερινό παιχνίδι καθώς και οργανωμένη άσκηση και άθληση.

Τα παιδιά μπορούν να αποφύγουν τους περισσότερους τραυματισμούς:

  • κάνοντας δραστηριότητες για τις οποίες είναι σωματικά προετοιμασμένα και αρκετά δυνατά
  • φορώντας κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας – για παράδειγμα, κράνη, προστατευτικά κνήμης ή προστατευτικά στο στόμα
  • πόσιμο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι
  • φορώντας αντηλιακό και καπέλα κατά τη διάρκεια ζεστού ή ηλιόλουστου καιρού
  • προθέρμανση πριν από τον αθλητισμό και απαλές διατάσεις μετά
  • λήψη της σωστής θεραπείας για τραυματισμό πριν επιστρέψουν στη δραστηριότητα.

Ασφαλές περιβάλλον

Είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να:

  • παίζουν σε χώρους που είναι απαλλαγμένοι από κινδύνους όπως σπασμένος εξοπλισμός, ανώμαλες επιφάνειες και αιχμηρά σκουπίδια
  • μην μένουν πολύ σε κρύο νερό όταν κολυμπάνε
  • να φοράνε ρούχα που ταιριάζουν στο περιβάλλον
  • να αποφεύγουν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια υπερβολικής ζέστης.

Ασφαλείς δεξιότητες

Μπορείτε επίσης να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή διασφαλίζοντας ότι:

  • κάνουν ποικίλες δραστηριότητες
  • αποφεύγουν την εξειδίκευση στον αθλητισμό σε νεαρή ηλικία
  • δεν παίζουν μόνο ένα άθλημα όλο το χρόνο – ίσως προσπαθήστε να το ανακατέψετε
  • βάζοντάς τους να παίζουν διαφορετικά αθλήματα κάθε σεζόν
  • παίζουν αθλήματα που έχουν τροποποιηθεί ή σχεδιαστεί για παιδιά
  • κατανοούν τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν μέρος στη δραστηριότητα
  • εξασκούν τις δεξιότητες που χρειάζονται για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ισορροπία και η σύλληψη
  • κατανοούν και ακολουθούν τους κανόνες κάθε παιχνιδιού ή αθλήματος που παίζουν.

Πρόληψη συναισθηματικών τραυματισμών

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και το στρες.

  • Εάν το παιδί σας δεν θέλει να κάνει ένα συγκεκριμένο είδος σωματικής δραστηριότητας, προσπαθήστε να μην το πιέζετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για τους λόγους που το παιδί σας δεν θέλει να το κάνει και να βοηθήσει το παιδί σας να σκεφτεί άλλες δραστηριότητες για να δοκιμάσει.
  • Εάν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για να χτίσει δεξιότητες και αυτοπεποίθηση, το παιδί σας θα μπορούσε να δοκιμάσει να εξασκηθεί με έναν φίλο στο σπίτι. Ή μπορείτε και εσείς και το παιδί σας να εξασκηθείτε μαζί.
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από κριτική, κακοποίηση ή φωνές από άλλους παίκτες, θεατές, προπονητές ή γονείς. Η σωματική δραστηριότητα προορίζεται για διασκέδαση.
  • Ρωτήστε άλλους γονείς εάν γνωρίζουν για προπονητές, ομάδες και διαγωνισμούς που πιστεύουν ότι είναι θετικοί και δίκαιοι για όλα τα παιδιά.
  • Επαινέστε τις προσπάθειες του παιδιού σας, επισημάνετε τα προσωπικά του καλύτερα και παρατηρήστε πότε το παιδί σας βελτιώνεται σε κάτι.
  • Γίνετε ένα εξαιρετικό πρότυπο για να παραμείνετε θετικοί σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα και την προσπάθεια του παιδιού σας.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved