Τι συμβαίνει αν το παιδί δεν πλένει τα δόντια του κάθε μέρα;

Bigstock

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα των νεογιλών δοντιών και ποιες οι επιπτώσεις εάν το παιδί δεν πλένει τα δόντια του καθημερινά.

Τα δόντια του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, χωρίς ωστόσο να είναι εμφανή πάνω από την επιφάνεια των ούλων μέχρι και τη στιγμή που το πρώτο δόντι κάνει την εμφάνισή του, συνήθως μετά τον πέμπτο με έκτο μήνα.

Τα πρώτα δόντια του παιδιού λέγονται και νεογιλά και παρόλο που πέφτουν χρειάζονται συστηματική και σωστή φροντίδα.

Γιατί είναι σημαντικά τα πρώτα δόντια του παιδιού;

Τα πρώτα δόντια του παδιού έχουν μικρότερο μέγεθος από ότι τα μόνιμα. Όλα έχουν βγει στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι και την ηλικία των τριών ετών, ενώ μετά την ηλικία των πέντε αρχίζουν να πέφτουν για να δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια του παιδιού.

Τα νεογιλά δόντια, εκτός από το γεγονός ότι δημιουργούν τον χώρο στον οποίο θα βγουν τα μόνιμα δόντια μετέπειτα, επηρεάζουν τη στοματική υγιεινή και μακροπρόθεσμα. Η τερηδόνα και άλλες οδοντικές παθήσεις στα νεογιλά δόντια αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση αντίστοιχων προβλημάτων και στα μόνιμα.

Επίσης, τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικά και για την ανάπτυξη του παιδιού. Εάν τα πρώτα δόντια είναι υγιή, θα βοηθήσουν το παιδί να μασήσει σωστά την τροφή και το σώμα θα μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα. Επίσης, τα νεογιλά δόντια είναι εκείνα που θα χρησιμοποιεί το παιδί στην άρθρωσή του και θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη της ομιλίας του.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι τα πρώτα δόντια του παιδιού δεν χρειάζονται τόσο συστηματική και σχολαστική φροντίδα, δεδομένου ότι έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Όπως είδαμε και παραπάνω, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το αντίθετο μάλιστα.

Τι συμβαίνει αν το παιδί δεν πλένει καθημερινά τα δόντια του;

Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά καθυστερούν να εντάξουν το πλύσιμο των δοντιών στη ρουτίνα της προσωπικής τους υγιεινής, δεν τα πλένουν όσο συχνά πρέπει ή δεν τα βουρτσίζουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Τα νεογιλά δόντια έχουν πιο λεπτό σμάλτο από τα δόντια των ενηλίκων και είναι πιο επιρρεπή σε τερηδόνα. Επίσης, οι οδοντικές κοιλότητες που είναι αποτέλεσμα της τερηδόνας, μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα στα πρώτα δόντια και να επηρεάσουν την υγεία των μόνιμων δοντιών.

Οι συνέπειες για τα παιδιά που δεν πλένουν τα δόντια τους καθημερινά είναι οι εξής:

  • Είναι πιθανό να νιώθουν έντονο πόνο
  • Δυσκολεύονται να φάνε
  • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άρθρωση
  • Κακοσμία στόματος

Τι να κάνετε για να πλένει το παιδί τα δόντια του κάθε μέρα;

Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση για να αποκτήσουν τις σωστές συνήθειες που σχετίζονται με τη στοματική τους υγιεινή. Παρακάτω μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά, τα οποία ειδικά στην μικρή τους ηλικία έχουν την τάση να αναπτύσσουν μιμητική συμπεριφορά. Βάλτε ως στόχο να πλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και εντάξτε και το παιδί στην ρουτίνα αυτή.

Δείξτε του τον σωστό τρόπο

Σημαντικό για τη στοματική υγιεινή δεν είναι μόνο το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών, αλλά το να γίνεται σωστά. Δείξτε στο παιδί πώς να πλύνει τα δόντια του με τον σωστό τρόπο, τις κινήσεις που πρέπει να κάνει και έπειτα πώς να ξεπλύνει το στόμα του από την οδοντόκρεμα.

Πείτε του ένα παραμύθι

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα παραμύθια και την αφήγηση ιστοριών για να διδάξετε στο παιδί τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής και πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια σωστά και συχνά.

Σημαντικά tips για τη στοματική υγιεινή των παιδιών

Έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Το παιδί πρέπει να πλένει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και για δύο λεπτά τη φορά.
  • Τα παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με φθόριο με την ποσότητα να μην ξεπερνάει το μέγεθος ενός μπιζελιού.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πλένει τα δόντια του με τον σωστό τρόπο.
  • Έχετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει το παιδί υπό έλεγχο.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved