Μηνιγγίτιδα Β: Όταν η επιστροφή στην καθημερινότητα απαιτεί την προστασία των παιδιών μας
Η αλήθεια είναι πως ο Οκτώβριος είναι ένας ακόμα μεταβατικός μήνας, μιας και τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και διαφορετικές προκλήσεις στην καθημερινότητά τους. Έτσι δεν είναι αγαπητή μανούλα;
Από την επιστροφή στο σχολείο, τα παιδικά πάρτι, οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι μόνο μερικές από τις παλιές συνήθειες που επιστρέφουν μαζί με τις πρώτες φθινοπωρινές ημέρες, φέρνοντας στον «δρόμο» τους, ωστόσο και αρκετά απρόοπτα.
Άλλωστε, κάθε τι αναπάντεχο που προκύπτει είναι και αυτό που μαθαίνει σε εμάς τις μανούλες πως ο «ρόλος» της μητρότητας είναι ο πιο σπουδαίος αλλά και ο πιο πολύπλοκος ταυτόχρονα, μιας και οι γνώσεις γύρω από αυτόν δεν σταματούν ποτέ να εξελίσσονται – και μάλιστα σχετικά με ζητήματα που μέχρι πρότινος δεν πιστεύαμε πως θα μας απασχολήσουν.
«Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που πλήττονται από τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες». Ναι, αυτή είναι μία επιπλέον πληροφορία στο γνωσιακό πεδίο κάθε νέας μανούλας, που μέχρι χθες μπορεί να έμοιαζε περιττή. Και κάπου εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω ακόμα περισσότερο το παιδί μου;
Πώς το «εμβολιαστικό κενό» άλλαξε ενός ισορροπίες;
Σίγουρα, καμία μαμά δεν θα ήθελε να αφήσει το παιδί της εκτεθειμένο σε μία νόσο ακόμα και αν αυτή θεωρείται σπάνια, λόγω και των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης περιόδου, όμως, σημαίνει πως η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας λόγω πανδημίας, επηρέασε κατά κόρον και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ενός νοσήματος για το οποίο υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40%, πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.
Ακόμη και εάν η προστασία από τη συγκεκριμένη νόσο είχε μπει «σε παύση» τα τελευταία χρόνια, ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β, που εντοπίστηκε σε παιδί ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών στις αρχές του 2022 - ανάμεσα σε κάποια ακόμη κρούσματα που είχαν εμφανιστεί μέσα στο 2021- στάθηκε η αφορμή για να αναδείξει εκ νέου την ανάγκη συρρίκνωσης του «εμβολιαστικού κενού», που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
Είναι εμφανές, λοιπόν, πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο χειμώνας που βρίσκεται «προ των πυλών» θα τον κάνει ακόμη πιο έντονο, μιας και οι δραστηριότητες και οι συναναστροφές των παιδιών μας θα είναι αυξημένες. Μπορεί η καρδιά σου να χτυπάει ήδη δυνατά στη σκέψη και μόνο πως το μικρό σου μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο σε έναν κίνδυνο σαν κι αυτόν, ωστόσο, χρειάζεται απλώς να προνοήσεις εγκαίρως, καθώς όπως κάθε πρόβλημα, έτσι και η νόσος της μηνιγγίτιδας Β έχει τη λύση της: Τον εμβολιασμό.
Η «ασπίδα» προστασίας μας είναι ο εμβολιασμός
Όσο και εάν εμείς οι ίδιες είμαστε οι ηρωίδες των μικρών μας, υπάρχουν στιγμές που δεν έχουμε τη δύναμη να γίνουμε «ασπίδα» προστασίας για καθετί, που θα έρθει στον δρόμο τους. Έχουμε όμως τη δύναμη να τους δείξουμε τον σωστό δρόμο, εκείνον που θα είναι «στρωμένος» με φροντίδα και προστασία, για να τα κρατάει ασφαλή και υγιή σε κάθε τους βήμα.
Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά ο δρόμος της πρόληψης, έναντι διαφόρων νόσων, όπως είναι και η μηνιγγίτιδα Β. Ναι, μπορεί το άκουσμα της συγκεκριμένης νόσου να μας τρομάζει (όπως όλες οι ασθένειες εξ’ άλλου), όμως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά πως η λύση έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών μας, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Μάλιστα στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης και μπορούν άνετα να μας μπερδέψουν, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση πως είναι ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα». Ξεκινώντας λοιπόν από ένα υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο μέσα σε ένα 24ωρο.
Τα «βήματα», που καλούμαστε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ορατό, πλέον, κίνδυνο, έναντι του «εμβολιαστικού κενού» που έχει δημιουργηθεί, είναι εύκολα και αποτελεσματικά. Αρκεί να ξεκινήσουμε με μία επίσκεψη στον παιδίατρό μας, να ενημερωθούμε για την ασθένεια και τον τρόπο πρόληψης. Ας μην το αναβάλλουμε, γιατί η μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις.