Πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε

Aγγελική Ρέβελα
Bigstock

Τι είναι οι πόνοι ανάπτυξης, πότε εμφανίζονται και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστεί το παιδί.

Οι πόνοι της ανάπτυξης είναι πόνοι που επηρεάζουν τα άκρα του παιδιού σας. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στις κνήμες, τις γάμπες, τους μηρούς ή πίσω από τα γόνατα του παιδιού σας. Οι πόνοι ανάπτυξης εμφανίζονται και στα δύο πόδια τη νύχτα και μπορεί να ξυπνήσουν το παιδί σας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Αν και αυτοί οι πόνοι ονομάζονται πόνοι ανάπτυξης, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ανάπτυξη πονάει. Παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών, ενώ μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο όριο πόνου ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ψυχολογικά προβλήματα.

Τι είναι οι πόνοι της ανάπτυξης;

Οι πόνοι ανάπτυξης είναι κράμπες ή πόνοι στα άκρα του παιδιού σας. Συνήθως επηρεάζουν τα πόδια του παιδιού σας. Οι πόνοι της ανάπτυξης είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στο μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού σας. Οι πόνοι γενικά επηρεάζουν και τα δύο πόδια και συμβαίνουν τη νύχτα.

Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται εξίσου σε αγόρια και κορίτσια. Όταν το παιδί σας γίνει έφηβος, οι πόνοι της ανάπτυξης θα πρέπει να σταματήσουν.

Είναι αληθινοί οι πόνοι ανάπτυξης;

Οι πόνοι ανάπτυξης δεν είναι μια καλή περιγραφή για αυτήν την πάθηση, επειδή δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη. Το όνομα δόθηκε τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1940, όταν οι πόνοι θεωρούνταν ότι οφείλονταν στην ταχύτερη ανάπτυξη των οστών παρά στους τένοντες. Γνωρίζουμε σήμερα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το όνομα παρέμεινε παρά τη νέα μας κατανόηση αυτών των πόνων.

Τι προκαλεί τους πόνους ανάπτυξης;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τους αυξανόμενους πόνους. Ο πόνος δεν είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια των αυξήσεων και ο πόνος δεν είναι γύρω από τις περιοχές ανάπτυξης των οστών. Έτσι, οι πόνοι «αύξησης» μπορεί να είναι απλώς πόνοι από το άλμα, την αναρρίχηση και το τρέξιμο που κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά, οι πόνοι ανάπτυξης ενός παιδιού συμβαίνουν μετά από μια πολύ δραστήρια μέρα. Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τους πόνους της ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ανάπτυξη προκαλεί τον πόνο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες:

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική χρήση των μυών του παιδιού σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με πόνους στην ανάπτυξη έχουν χαμηλότερο όριο πόνου.

Αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν πονοκεφάλους και κοιλιακούς πόνους επίσης. Πολλά παιδιά με πόνους στην ανάπτυξη έχουν πολύ εύκαμπτες αρθρώσεις (υπερκινητικότητα) και έχουν πλατυποδία. Η υπερκινητικότητα μπορεί να προκαλέσει πόνους στην ανάπτυξη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με πόνους στην ανάπτυξη έχουν λιγότερη οστική δύναμη λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D.

Παράγοντες κινδύνου

Οι πόνοι ανάπτυξης είναι συνηθισμένοι σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Είναι ελαφρώς πιο συχνές στα κορίτσια παρά στα αγόρια. Το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα ή το άλμα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πόνου στα πόδια τη νύχτα

Πόνοι ανάπτυξης - Συμπτώματα

Αυτός ο πόνος εμφανίζεται συχνά στο μπροστινό μέρος των μηρών, στις γάμπες ή πίσω από τα γόνατα. Συνήθως πονάνε και τα δύο πόδια. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο στην κοιλιά ή πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια επεισοδίων πόνων ανάπτυξης. Ο πόνος δεν εμφανίζεται κάθε μέρα. Έρχεται και φεύγει.

Οι πόνοι ανάπτυξης συχνά εμφανίζονται αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και εξαφανίζονται μέχρι το πρωί. Μερικές φορές ο πόνος ξυπνά ένα παιδί στη μέση της νύχτας. . Μέχρι το πρωί το παιδί σας είναι καλά, χωρίς πόνο ή δυσκαμψία. Ο πόνος εμφανίζεται συχνά σε ημέρες αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.

Τα περισσότερα παιδιά είναι χωρίς πόνο και δραστήρια ως συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πόνοι ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια, αλλά δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.

Μπορεί να υπάρχουν μέρες, εβδομάδες ή μήνες μεταξύ των επεισοδίων πόνου.

Πώς είναι οι πόνοι της ανάπτυξης;

Οι πόνοι της ανάπτυξης είναι διαφορετικοί για κάθε παιδί. Τις περισσότερες φορές, το παιδί σας θα αισθανθεί βαθιές κράμπες ή πόνο. Ο βαθμός του πόνου μπορεί να είναι ήπιος ή πολύ σοβαρός. Μερικά παιδιά αισθάνονται πόνους στην ανάπτυξη για μερικά λεπτά και άλλα αισθάνονται πόνους για αρκετές ώρες. Οι πόνοι της ανάπτυξης μπορεί να είναι διαλείποντες, με διαστήματα χωρίς πόνο από ημέρες έως μήνες. Σε ορισμένα παιδιά, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά.

Πώς διαγιγνώσκονται οι πόνοι ανάπτυξης;

Δεν υπάρχει ιατρική εξέταση για τους πόνους της ανάπτυξης. Οι γιατροί τα διαγιγνώσκουν με βάση τα συμπτώματα ενός παιδιού. Είναι πιθανό να αυξάνονται οι πόνοι εάν ένα παιδί: είναι υγιής και έχει πόνο στα πόδια τη νύχτα που βελτιώνεται με μασάζ, θερμότητα και παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή είναι ενεργό και δεν έχει πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει κανονική φυσική εξέταση

Εάν τα συμπτώματα δεν ταιριάζουν με αυτό το πρότυπο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες για να αναζητήσει άλλη αιτία.

Ο γιατρός θα ρωτήσει πού εντοπίζεται ο πόνος του παιδιού σας, πότε ξεκίνησε ο πόνος και τι έκανε το παιδί σας την ημέρα που άρχισε ο πόνος. Εάν το παιδί σας ήταν πολύ δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας (παίζοντας αθλήματα, ασκώντας, τρέξιμο ή άλματα)Η πολλή σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει αυξανόμενους πόνους τη νύχτα.

Οι πόνοι ανάπτυξης εμφανίζονται συνήθως και στις δύο πλευρές του σώματος του παιδιού σας και εξαφανίζονται μέχρι το πρωί. Εάν ο πόνος του παιδιού σας είναι μόνο στη μία πλευρά του σώματός του και/ή ξυπνά με πόνο ή δυσκαμψία, ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις ή απεικονιστικές εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες του πόνου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι της ανάπτυξης;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τους πόνους της ανάπτυξης. Ο γιατρός του παιδιού σας θα προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τον πόνο του. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κάντε απαλό μασάζ στις επώδυνες περιοχές.
  • Τέντωμα των μυών στις επώδυνες περιοχές.
  • Τοποθέτηση θερμαντικού μαξιλαριού πάνω από την επώδυνη περιοχή.
  • Δίνοντας στο παιδί σας ήπια παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη .
  • Ενίσχυση της υπερκινητικότητας με φυσικοθεραπεία.
  • Χρήση ορθωτικών παπουτσιών εάν το παιδί σας έχει πλατυποδία.

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό;

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τον πόνο στα πόδια του παιδιού σας ή εάν ο πόνος είναι:

  • Επίμονος
  • Ακόμα παρόν το πρωί
  • Αρκετά σοβαρός ώστε να παρεμποδίζει τις συνήθεις δραστηριότητες του παιδιού σας
  • Βρίσκεται στις αρθρώσεις
  • Σχετίζεται με τραυματισμό
  • Συνοδεύεται από άλλα σημεία ή συμπτώματα, όπως οίδημα, ερυθρότητα, ευαισθησία, πυρετός, εξάνθημα, απώλεια όρεξης, αδυναμία ή κόπωση

Ποια είναι η προοπτική για τους πόνους της ανάπτυξης;

Αν και μπορεί να είναι άβολα για το παιδί σας, οι πόνοι ανάπτυξης δεν είναι επικίνδυνοι. Δεν θα οδηγήσουν σε σοβαρές καταστάσεις υγείας και συνήθως υποχωρούν μέχρι τα τέλος της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, τα συχνά επεισόδια μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας και της οικογένειάς σας. Οι πόνοι στην ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας , μειωμένη σωματική δραστηριότητα και απώλεια σχολείου.

Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας για τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης των αυξανόμενων πόνων του παιδιού σας.

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ τους αυξανόμενους πόνους του παιδιού μου;

  • Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τους αυξανόμενους πόνους του παιδιού σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο:
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει τακτικά διαλείμματα όταν είναι σωματικά ενεργό .
  • Ενθαρρύνεται το παιδί σας για διαφορετικά αθλήματα και δραστηριότητες που θα χρησιμοποιούν διαφορετικούς μύες στο σώμα του.
  • Βάλτε το παιδί σας να κάνει ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο για να απαλύνετε τους πόνους και τους πόνους των μυών.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved