Προσυμπτωματικός έλεγχος κατάθλιψης στα παιδιά: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί
Γιατί πρέπει να γίνεται στα παιδιά προσυμπτωματικός έλεγχος κατάθλιψης.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος κατάθλιψης πρέπει να γίνεται σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής υγείας.
Αυτό συνιστά μια ομάδα ειδικών, τονίζοντας ότι η ψυχική υγεία των παιδιών είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη λέγοντας ότι το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, γιατί μόνο τότε η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Και για να συμβεί αυτό, τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να ελέγχονται συχνά. Σύμφωνα με το Medical Xpress, μια ομάδα ειδικών δηλώνει ότι οι νέοι πρέπει να εξετάζονται για άγχος και κατάθλιψη, γιατί αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Έλεγχος παιδιών ηλικίας 8- 18 ετών
Σύμφωνα με την εισήγηση της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 18 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για άγχος, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα.
Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για τη θέσπιση αυτού του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι το γεγονός ότι το 80% των χρόνιων παθήσεων ψυχικής υγείας ξεκινούν από την παιδική ηλικία και εάν μπορέσουν να εντοπιστούν γρήγορα, η θεραπεία θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Τα παιδιά δεν μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια μόνα τους ειδικά όταν αδυνατούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει και για ποιους λόγους ενώ οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι απλώς δεν είναι εκπαιδευμένοι για να διαγνώσουν έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια.
Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η ηλικία των 8 ετών είναι η σωστή ηλικία, επειδή προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα ψυχικής υγείας που εμφανίζεται όταν το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα όργανα προσυμπτωματικού ελέγχου για την αναζήτηση άγχους σε παιδιά κάτω των 8 ετών, επομένως δεν μπορεί να ξεκινήσει σε αυτή την ηλικία.
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας, κι αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να «ακολουθούν» το παιδί στην ενήλικη ζωή του με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους στρεσογόνους παράγοντες.
Πηγή: moms.com