Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο πρώτο ραντεβού γονιμότητας
Από το «ποιες είναι οι επιλογές μου» μέχρι το «πόσο θα στοιχίσει», θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες το πρώτο ραντεβού.
Το πρώτο ραντεβού σε μια κλινική γονιμότητας μπορεί να σας φορτίσει συναισθηματικά αλλά το να γνωρίζετε τι να περιμένετε και να προετοιμάσετε μια λίστα ερωτήσεων εκ των προτέρων, διασφαλίζει ότι μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τα επόμενα βήματα στο ταξίδι προς τη γονεϊκότητα.
5 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γιατρό σας
1. Με βάση το ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό μου/μας, ποια είναι η αρχική σας εκτίμηση;
Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής επίσκεψης, θα ερωτηθείτε για το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό υγείας καθώς και για το αναπαραγωγικό ιστορικό σας και του συντρόφου σας. Ο ειδικός γονιμότητάς σας θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με κοινές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως ο διαβήτης, η ενδομητρίωση, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, φάρμακα που ίσως λαμβάνετε και άλλα. Επίσης, φροντίστε να μοιραστείτε τους στόχους σας—όπως πόσα παιδιά μπορεί να θέλετε και πότε.
Μόλις ο ειδικός γονιμότητας συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα τις εξετάσει και θα κάνει την αρχική του εκτίμηση, ίσως να χρειαστεί να ζητήσει συλλογή και κατάψυξη ωαρίων.
2. Ποιες εξετάσεις προτείνετε για τη διάγνωση/ θεραπεία;
Η απάντηση ποικίλλει με βάση την αρχική σας αξιολόγηση και τους στόχους σας, αλλά συνήθως ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχο για μολυσματικές ασθένειες, ορμονολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα, γενετικό έλεγχο και άλλα.
Ο ειδικός θα ρωτήσει επίσης τη συχνότητα των περιόδων σας και την διάρκειά τους, επομένως είναι καλό να έχετε καταγεγραμμένους μερικούς μήνες ώστε να τον ενημερώσετε. Με βάση τα αποτελέσματα ορισμένων ή όλων αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις επιλογές που έχετε.
3. Ποιες πιθανότητες επιτυχίας μπορώ να περιμένω από διαφορετικές μεθόδους θεραπείας—και ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της καθεμίας;
Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε, καθώς η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με την αξιολόγηση και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας. Φροντίστε να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε διαφορετικής επιλογής και να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία. Και θυμηθείτε να συζητήσετε να σας ενημερώσουν για τυχόν κινδύνους και πιθανές παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπή ή αλλαγή στην καθημερινή σας ρουτίνα.
4. Η κλινική και ο γιατρός θα είναι 24/7 διαθέσιμοι;
Ενώ πολλές κλινικές και ειδικοί γονιμότητας παρέχουν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, email ή μέσω βίντεο κλήσεων, κάποιες άλλες δεν το κάνουν. Κάθε κλινική λειτουργεί διαφορετικά, γι' αυτό θα πρέπει -αν έχετε ανησυχίες και πολλές απορίες- να βρείτε μια κλινική που θα μπορεί να βρίσκεται δίπλα σας όταν το έχετε ανάγκη.
5. Ποιο είναι το κόστος;
Το κόστος για θεραπεία γονιμότητας διαφέρει από κλινική σε κλινική, γι' αυτό μπορείτε πριν καταλήξετε να κάνετε μια έρευνα ώστε να διαλέξετε μία που θα μπορείτε να καλύψετε οικονομικά.
Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για το πλήρες κόστος, καθώς και το κόστος που μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Π.χ. πόσο κοστίζει μια εξωσωματική;
με πληροφορίες από mother.ly