Η σκολίωση είναι μία πάθηση της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία στρεβλώνεται το φυσιολογικό της σχήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κύρια χαρακτηριστικά παραμόρφωσης είναι η πλάγια κλίση και η στροφή των σπονδύλων. Συχνότερα εμφανίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Η γωνία της καμπύλης μπορεί να είναι μικρή, μεγάλη ή μέτρια και θεωρείται σκολίωση όταν ξεπερνά τι ς 10 μοίρες.
Συμπτώματα σκολίωσης
Είναι πιθανό το παιδί να γέρνει ελαφρώς όταν στέκεται. Άλλα συμπτώματα είναι:
- Μία ορατή καμπύλη στην πλάτη
- Οι ώμοι, η μέση και οι γοφοί φαίνονται ανομοιόμορφοι
- Η μία ωμοπλάτη φαίνεται μεγαλύτερη
- Τα πλευρά προεξέχουν περισσότερο από τη μία πλευρά του σώματος στην άλλη
Εκτός από τα ορατά συμπτώματα η σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε:
- Πόνο στη μέση
- Δυσκαμψία της πλάτης
- Πόνος και μουδιάσματα στα πόδια
- Κόπωση λόγω μυϊκής καταπόνησης
- Δυσκολία στην αναπνοή λόγω καμπύλης στην άνω σπονδυλική στήλη
Τύποι σκολίωσης
Ιδιοπαθής σκολίωση. Είναι η σκολίωση χωρίς εμφανή αιτία και καλύπτει περίπου το 80% των περιπτώσεων.
Συγγενής σκολίωση. Ξεκινά όταν η πλάτη του μωρού αναπτύσσεται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω προβλημάτων με την ανάπτυξη των σπονδύλων.
Νευρομυϊκή σκολίωση. Προκαλείται από μία διαταραχή όπως η δισχιδής ράχη, η εγκεφαλική παράλυση ή ένας τραυματισμός στον νωτιαίο μυελό. Τα παραπάνω προκαλούν βλάβη στους μύες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν σωστά την σπονδυλική στήλη.
Εκφυλιστική σκολίωση. Εμφανίζεται στους ενήλικες και αναπτύσσεται κυρίως στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης όσο οι δίσκοι και οι αρθρώσεις φθείρονται.
Η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά κατά την ανάπτυξη, συνήθως όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 10 και 15 ετών. Περίπου ο ίδιος αριθμός αγοριών και κοριτσιών διαγιγνώσκονται με ήπια ιδιοπαθή σκολίωση. Αλλά οι καμπύλες στα κορίτσια έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιδεινωθούν και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.
Η σκολίωση που διαγιγνώσκεται κατά την εφηβεία μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Όσο πιο κυρτή η σπονδυλική σας στήλη, τόσο πιο πιθανό είναι να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου. Εάν είχατε σκολίωση στο παρελθόν, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγχει τακτικά την πλάτη σας.
Θεραπεία Σκολίωσης
Για την ήπια σκολίωση, μπορεί να μην απαιτείται θεραπεία. Ο γιατρός είναι πιθανό να παρακολουθεί το παιδί και να κάνει ακτινογραφίες κάθε τόσο για να δει εάν επιδεινώνεται η κατάσταση.
Εάν η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει:
Κηδεμόνας. Πολλά παιδιά τον φορούν όλη την ημέρα ημέρα. Μπαίνει κάτω από τα ρούχα και δεν εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού.
Χειρουργική σπονδυλοδεσίας. Σε αυτή την επέμβαση, ο γιατρός τοποθετεί κομμάτια οστού ή παρόμοιου υλικού μεταξύ των οστών της σπονδυλικής σας στήλης. Χρησιμοποιούν υλικό για να συγκρατούν τα οστά στη θέση τους μέχρι να αναπτυχθούν μαζί ή να ενωθούν.
Λειτουργία καλλιέργειας με βάση τη σπονδυλική στήλη και τις νευρώσεις. Αυτό γίνεται για να διορθώσει πιο σοβαρή σκολίωση σε παιδιά που βρίσκονται ακόμα στη ανάπτυξη. Ο γιατρός στερεώνει ράβδους στη σπονδυλική στήλη ή στα πλευρά σας και όσο το παιδί μεγαλώνει προσαρμόζει το μήκος των ράβδων.
Με πληροφορίες από webmd.com