Ξηρός πνιγμός και παιδιά: Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά για το πόσα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ξηρό πνιγμό .
BigstockΤι είναι ξηρός πνιγμός;
Ο πνιγμός το καλοκαίρι αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου σε παιδιά ηλικίας 5-14 ετών σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Υπάρχει όμως κι ένα είδους πνιγμού, ο ξηρός πνιγμός που συμβαίνει έξω από το νερό γι΄αυτό και οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους καθώς δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.
Τι είναι ο ξηρός πνιγμός
Στον ξηρό πνιγμό το παιδί ναι μεν έχει εισπνεύσει νερό από τη μύτη ή το στόμα, ωστόσο δεν έχει φτάσει στους πνεύμονες. Ο θάνατος επέρχεται γιατί οι φωνητικές χορδές δεν χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η είσοδος του αέρα στους πνεύμονες.
Ο ξηρός πνιγμός (όπως και δευτερογενής πνιγμός που συμβαίνει όταν μπει λίγο νερό στους πνεύμονες) προκαλεί σοκ στους γονείς καθώς το παιδί μπορεί να φαίνεται καλά αρχικά και τα συμπτώματα να εκδηλωθούν έως και 24 ώρες μετά το αρχικό περιστατικό.
Πόσο συχνός είναι ο ξηρός πνιγμός;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά για το πόσα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ξηρό πνιγμό αλλά ευτυχώς είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με την Kathleen Berchelmann, MD, παιδίατρο στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο St. Louis και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Συμπτώματα ξηρού πνιγμού
Ο ξηρός πνιγμός μπορεί να ακούγεται τρομακτικός αλλά υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία προειδοποιούν ότι κάτι συμβαίνει σε νήπια, μωρά και παιδιά.
- Έντονος και συνεχής βήχας που δεν υποχωρεί
- Διαταραχές της αναπνοής: Η γρήγορη αναπνοή ή το φούσκωμα των ρουθουνιών σημαίνει ότι το παιδί σας προσπαθεί να αναπνεύσει
- Εμετός: «Ο εμετός είναι σημάδι από το σώμα ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και μερικές φορές της έλλειψης οξυγόνου από τον επίμονο βήχα», εξηγεί η Δρ Berchelmann.
- Κόπωση ή υπερβολική υπνηλία: Έπαιζε το παιδί σας ενθουσιασμένο στην πισίνα , ήπιε κατά λάθος νερό και τώρα είναι υπερβολικά κουρασμένο; Μη το βάζετε για ύπνο , παρατηρήστε την αναπνοή του και μιλήστε με τον παιδίατρο.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί το παιδί με «ξηρό πνιγμό» να χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και χορήγηση οξυγόνου.
Με πληροφορίες από το parents.com