Σακχαρώδης διαβήτης και παιδιά
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2023 - Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη στα παιδιά
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και τύπου ΙΙ
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη στα παιδιά, με την πλειοψηφία των περιστατικών να οδηγείται στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης εφ’ όρου ζωής, ενώ σε μικρότερα ποσοστά εντοπίζονται περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος σχετίζεται με αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Πού οφείλεται ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά;
Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται σε μία αυτοάνοση, χρόνια πάθηση αδυναμίας του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη, σε επαρκείς ποσότητες.
Πώς εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης; Ποια τα συμπτώματα;
Μία σειρά συμπτωμάτων μπορούν να υποδηλώσουν την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά, όπως:
- η ανεξήγητη απώλεια βάρους
- η υπεργλυκαιμία
- η πολυδιψία
- η υπογλυκαιμία
- καθώς και συμπτώματα κετοοξείδωσης, μία επικίνδυνη κατάσταση συνδυασμού έλλειψης ινσουλίνης, σοβαρής υπογλυκαιμίας, αφυδάτωσης και παραγωγής κετονών.
Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά και παράγοντες κινδύνου
Αρκετοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εκδήλωση διαβήτη στα παιδιά, όπως η παχυσαρκία που ήδη αναφέρθηκε, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό, αφού ένα παιδί με γονείς που νοσούν, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει και το ίδιο.
Πώς γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη;
Ο σακχαρώδης διαβήτης επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις προσδιορισμού των επιπέδων γλυκόζης και γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται σχεδιασμός γλυκαιμικού ελέγχου, ώστε να οδηγηθεί σε μείωση του ποσοστού των επιπλοκών στην μικροκυκλοφορία.
Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά - Αντιμετώπιση και θεραπεία
Η διαχείριση και η αντιμετώπιση έπειτα από διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη στο παιδί κινείται σε πολλά επίπεδα, καθότι αφενός απαιτείται συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, αφετέρου είναι απαραίτητη μία συγκεκριμένη ψυχοσωματική προσέγγιση. Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο οι ίδιοι όσο και το παιδί στη διαχείριση ενός τέτοιου ευαίσθητου ζητήματος, να ενθαρρύνουν το παιδί ώστε να ακολουθεί αυστηρά το διαιτολόγιο που προβλέπεται καθώς και να το παροτρύνουν να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες.
Ένα σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και η σωστή διαχείρισή του, ώστε να περιοριστούν διάφορες επιπλοκές και να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα το βιοτικό επίπεδο του παιδιού.
Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com