Tips για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας

Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης κάνοντας ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας.

Νίκη Παπανικολάου
Tips για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας
Bigstock

Αν σας αρέσει η ζάχαρη προφανώς δεν ενθουσιάζεστε στην ιδέα να την περιορίσετε. Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε, ότι καθημερινά καταναλώνετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πιστεύετε καθώς πολλά τρόφιμα κι όχι μόνο σνακ, περιέχουν ζάχαρη.

Είναι αλήθεια ότι, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, η ζάχαρη μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη δική σας υγεία όσο και της οικογένειά σας. Επομένως, χρειάζεται μέτρο…

Πρωτεϊνικό brownie με πουτίγκα χωρίς ζάχαρη

Οι οδηγίες του NHS(του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου)επί του παρόντος αναφέρουν ότι η ζάχαρη δεν πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων την ημέρα. Έτσι, 30 γραμμάρια (το ισοδύναμο περίπου 7 κύβων ζάχαρης) ελεύθερων σακχάρων την ημέρα είναι ένα ενδεδειγμένο όριο. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στη μπανάνα ή το μήλο, για παράδειγμα.

496193bb-zaxari.jpg

Συμβουλές για να μειώσετε τη ζάχαρη

Αν αναζητάτε τρόπους για να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τα ακόλουθα:

  • Προσπαθήστε να μειώσετε τη συνηθισμένη ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε στα ροφήματα, στο μισό. Επίσης, αποφύγετε να συνοδεύετε τις τηγανίτες, τα pancakes, τα δημητριακά με έξτρα ζάχαρη όπως, μαρμελάδα, σιρόπι, κ.ο.κ.
  • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με το νερό. Ακόμα και τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, οπότε, θα πρέπει να τα αποφεύγετε.

Διατροφή μαμάς: Πέντε τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς στερήσεις

  • Καταναλώστε άφθονα φρέσκα φρούτα ή φυσικούς χυμούς. Σε περίπτωση που σας αρέσουν οι κομπόστες, καλό να να ξεπλένετε τα φρούτα για να φύγει το περιττό σιρόπι.
  • Συγκρίνετε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε προϊόντα με τις χαμηλότερες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων. Προσοχή χρειάζεται και στην επιλογή των δημητριακών.
  • Όταν φτιάχνετε μπισκότα, μπράουνις ή κέικ, μειώστε τη ζάχαρη που απαιτείται στη συνταγή σας κατά το ένα τρίτο έως το μισό. Σταδιακά θα συνηθίσετε τη γεύση.
  • Αντί να προσθέτετε ζάχαρη στις συνταγές, χρησιμοποιήστε εκχυλίσματα από αμύγδαλα, βανίλια, πορτοκάλι ή λεμόνι.

Νηστίσιμο κέικ λεμονιού με γλάσο ζάχαρης

  • Ενισχύστε τα τρόφιμα με μπαχαρικά αντί για ζάχαρη. Δοκιμάστε τζίντζερ, μπαχάρι, κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
  • Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μια προσωρινή λύση είναι η στέβια ή άλλα γλυκαντικά. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα από την επιτρεπόμενη.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved