Στοματική υγιεινή των παιδιών: Χρήσιμες συμβουλές από ειδικό

Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η καλή στοματική υγιεινή. 

Νίκη Παπανικολάου
Στοματική υγιεινή των παιδιών: Χρήσιμες συμβουλές από ειδικό

H καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική από τη βρεφική ακόμα ηλικία καθώς αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της στοματικής υγείας κατά την ενήλικη ζωή.

Ακόμη και αν μετά βίας φαίνεται το πρώτο δοντάκι το οποίο δειλά δειλά κάνει την εμφάνισή του, πρέπει να διατηρείτε τόσο τα ούλα όσο και όλη τη στοματική κοιλότητα του μωρού σας καθαρή.

Πώς να ανακουφιστεί ο πόνος στα δόντια του μωρού σας

Όσο μεγαλώνει και βγάζει περισσότερα δόντια το μωρό, τόσο πιο εντατικό και επιμελές πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα. Δεν έχει σημασία που τα πρώτα του δόντια, δεν είναι τα μόνιμα. Πρέπει από μικρό να μάθει να φροντίζει για τη στοματική του υγιεινή, και ασφαλώς η δική σας καθοδήγηση είναι καθοριστική.

paidia-dontia.jpg

Η σημασία της στοματικής υγιεινής και των παιδιών

«Γενικά η στοματική υγιεινή είναι ένας τρόμος των γονιών, πώς θα μάθουν τα παιδιά τους να βουρτσίζουν, μη χαλάσουν τα δόντια τους, υπάρχει και μια τρομολαγνεία ότι τα δόντια χαλάνε πολύ εύκολα πολύ γρήγορα. Στις πιο μικρές ηλικίες αυτό που θέλεις είναι να μάθεις τη συνήθεια, ότι πρωί βράδυ θα πρέπει να πλένουν τα δόντια τους», ανέφερε η η παιδοδοντίατρος, Λίλα Παπαδοπούλου στην εκπομπή «Όλα για τα ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Όπως είπε η ειδικός, το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινάει από την βρεφική ηλικία.

Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά και έχει τερηδόνα - Γιατί;

«Με την ανατολή του πρώτου δοντιού θα πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνει η στοματική υγιεινή μέσα στην καθημερινότητά μας. (…) Οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν τι ακριβώς προσφέρει η αντιμικροβιακή προστασία στα παιδιά, όπως είναι το φθόριο».

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, σημαντικός είναι και ο τρόπος του βουρτσίσματος ενώ τόνισε ότι επίσκεψη στον οδοντίατρο ξεκινάει από την ηλικία των 3 ετών.

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα δόντια του

Το βούρτσισμα για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική οικογενειακή ώρα για όλους στο σπίτι σας.

Από 0 έως 2 ετών

  • Μπορείτε να αρχίσετε να καθαρίζετε τα δόντια ενός μωρού μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι.
  • Καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότερα δόντια, βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και νερό.
  • Μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά ένα μωρό θα συνηθίσει σε αυτή τη ρουτίνα. Ο καθαρισμός των δοντιών ενός μωρού είναι πολύ σημαντικός για την προστασία από τη φθορά των δοντιών.

Το hack με το μήλο για να βγάλετε τα παιδικά δόντια που κουνιούνται

Από 2 έως 7 ετών

  • Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα, αλλά χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας φθοριούχου μεγέθους μπιζελιού.
  • Παρακολουθήστε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, πριν τον ύπνο και μία άλλη ημέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των επτά ετών δεν είναι σε θέση να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά, χρειάζονται βοήθεια από έναν ενήλικα, τον ίδιο τρόπο που χρειάζονται βοήθεια για το λούσιμο των μαλλιών τους και τη σύνδεση των κορδονιών τους.
  • Ποτέ μην ξεπλένετε μετά το βούρτσισμα, απλά φτύνετε
  • Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε ή να καταπιούν την οδοντόκρεμα.
  • Χρειάζονται δύο με τρία λεπτά για να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια (περίπου όσο διαρκεί ένα τραγούδι)

Πώς επηρεάζει η κακή στοματική υγιεινή την υγεία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved