Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Πόσο διαρκεί, πώς αντιμετωπίζεται

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Η γύρη και η σκόνη ειδικά τώρα την άνοιξη, προκαλούν έντονους ερεθισμούς στα μάτια των παιδιών.

Την άνοιξη, εκτός από τις ιώσεις, έξαρση παρουσιάζουν και οι αλλεργίες όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.

Από τις πιο συχνές είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα που προκαλείται συνήθως από τη σκόνη αλλά και τη γύρη που είναι παντού αυτή την εποχή.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός κατά κύριο λόγο, το κοκκίνισμα των ματιών, η δακρύρροια, το αίσθημα ξένου σώματος, η ξηρότητα του οφθαλμού και το οίδημα βλεφάρων. Επίσης:

  • Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα και προκαλείται από την επαφή με τον οφθαλμό με ένα αλλεργιογόνο πχ σκόνη.
  • Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, είναι από τις συνηθέστερες μορφές και όπως το λέει και η λέξη έχει χαρακτήρα εποχιακό.
  • Η εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι ενεργή καθόλη τη διάρκεια του έτους αλλά είναι πιο έντονη κατά τους ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.
  • Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια σχετικά σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή νόσος. Προσβάλλει συνήθως άνδρες από την τέταρτη έως την έκτη δεκαετία της ζωής. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν θετικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό ατοπίας ή και άσθματος.

Επιπεφυκίτιδα στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: διάρκεια

Η διάρκεια και η υποχώρηση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τον τύπο της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, την ένταση, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.

Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ψαρράκο, Χειρούργο – Οφθαλμίατρο, η τοποθέτηση κρύων κομπρεσών και η χρήση τεχνητών δακρύων που δημιουργούν ένα μικρό φραγμό στην επαφή των αλλεργιογόνων με τον επιπεφυκότα, βοηθούν σημαντικά.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση φαρμάκων σε μορφή κολλυρίων, αλοιφών ή ακόμα και δισκίων για κατάποση από το στόμα (ή σιρόπι στα μικρά παιδιά).

Οι βασικές κατηγορίες είναι τα αντισταμινικά, και οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων. Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα αλλεργιογόνα. Με τη σωστή χρήση των κολλυρίων μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και να ανακουφίστουμε ουσιαστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved