Κάνει ή όχι να δίνετε στα παιδιά σας καφέ (ή ενεργειακά ποτά με καφεΐνη);

Αν δίνετε καφέ στα παιδιά σας θα πρέπει να διαβάσετε το άρθρο μας.

Κάνει ή όχι να δίνετε στα παιδιά σας καφέ (ή ενεργειακά ποτά με καφεΐνη);
Bigstock

Φαίνεται ότι τα καφέ είναι το νέο στέκι για τους μαθητές γυμνασίου και η τάση επεκτείνεται γρήγορα και στους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης. Είτε πρόκειται για έναν παγωμένο καφέ κατά τη διάρκεια της βόλτας στο εμπορικό κέντρο είτε για ένα ποτό με καφεΐνη μετά την εξωσχολική τους δραστηριότητα, τα παιδιά καταναλώνουν καφεΐνη με ανησυχητικό ρυθμό.

Πρέπει όμως τα παιδιά να πίνουν καφέ; Ποιες είναι οι πιθανές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες παρενέργειες; Παρακάτω θα μάθετε τις επιπτώσεις της καφεΐνης στα παιδιά και πόσο καφέ μπορούν να πίνουν με ασφάλεια.

Γιατί τα ενεργειακά ποτά δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

Είναι κακός ο καφές για τα παιδιά;

Σε μικρές ποσότητες, ο καφές δεν είναι ιδιαίτερα κακός για τα παιδιά, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τους επιτρέψετε να καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα.

Περιεκτικότητα καφεΐνης: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών να μην καταναλώνουν καφεΐνη μια δεδομένη ημέρα. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics αποκαλύπτει ότι ένα εκπληκτικό 73% των παιδιών και των εφήβων πίνουν αρκετή ποσότητα καφεΐνης καθημερινά. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα ή ενεργειακά ποτά. Οι ηλικίες 12 έως 18 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων.

Λιπαρά και ζάχαρη: Τα περισσότερα από τα ποτά που παραγγέλνουν τα παιδιά σε γνωστά καφέ είναι γεμάτα με ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, σαντιγί και γλυκά όπως πολύχρωμη τρούφα και κομματάκια σοκολάτας. Αυτό αυξάνει την ποσότητα λίπους και ζάχαρης που καταναλώνουν και πιθανότατα μειώνει την πρόσληψη πιο υγιεινών ροφημάτων όπως για παράδειγμα το νερό.

Καφεΐνη και παιδιά: Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πιει τον πρώτο του καφέ;

kafes-kai-paidia-kafeini.jpg

Πόση καφεΐνη πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη. Τα παιδιά 12 έως 18 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερη από 100 mg καφεΐνη την ημέρα.

Παρενέργειες του καφέ στα παιδιά

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά διαφορετικά από τους ενήλικες, καθώς το σώμα τους είναι γενικά μικρότερο και εξακολουθεί να αναπτύσσεται και έχουν διαφορετικές ανάγκες γενικότερα. Ο Steve Theunissen, εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένος personal trainer ISSA / IFPA, λέει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον καφέ και τα καφεϊνούχα ποτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Συχνοουρία και κίνδυνο αφυδάτωσης: Ο καφές είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι οι υψηλές ποσότητες μπορεί να αφυδατώσουν τα παιδιά.

Αύξηση του στρες: Μια μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη καφεΐνης στα παιδιά σχετίζεται με αυξημένα συναισθήματα στρες, άγχους και κατάθλιψης.

Διαταραχές ύπνου: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, γεγονός που μπορεί να διακόψει την ανάπτυξη στον εγκέφαλο και το σώμα.

Τρέμουλο και νευρικότητα

Εξάρτηση από την καφεΐνη: Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να γίνει συνήθεια και τα παιδιά να υποφέρουν από στέρηση όπως και οι ενήλικες. (Συμπτώματα εξάρτησης: πονοκέφαλος, δυσκολία στην συγκέντρωση, αλλαγή στη διάθεση, κούραση)

Στομαχικές διαταραχές ή ναυτία

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων. τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης καφεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, προβλήματα καρδιακού ρυθμού και, λιγότερο συχνά, αποπροσανατολισμό και παραισθήσεις. «Οι νέοι με ορισμένες παθήσεις υγείας όπως καρδιακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις ή ημικρανίες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με την καφεΐνη από άλλους».

Πόσος καφές είναι επιτρεπτός για τα παιδιά;

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δεν υποστηρίζει καθόλου τα παιδιά να πίνουν καφέ, αλλά αν επιτρέπετε εσείς ως γονείς στα παιδιά σας να πίνουν σε μικρές ποσότητες, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε: «Παιδιά και έφηβοι (έως 18 ετών)» μπορούν να πίνουν «2,5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους» κάθε μέρα.

Εάν το παιδί ή ο έφηβος σας υποφέρει από άγχος, προβλήματα στο στομάχι ή καρδιακές επιπλοκές, ίσως είναι καλύτερο να παραλείψετε εντελώς την καφεΐνη.

Ενδεικτικός πίνακας σχετικά με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη διαφόρων προϊόντων.

kafeini-kai-rofimata-pinakas.jpg

πηγή άρθρου: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved