Μαμά και διατροφή: 5 καλοκαιρινά φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες

Είναι ιδανική επιλογή για να διατηρείτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας και παράλληλα να χάσετε βάρος.

Νίκη Παπανικολάου
Μαμά και διατροφή: 5 καλοκαιρινά φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες
Bigstock

Κι όμως, το καλοκαίρι μπορείτε να παραμείνετε σε φόρμα αρκεί να περιορίσετε τους πειρασμούς. Προφανώς και θα φάτε παγωτό και θα ξεφύγετε τσιμπολογώντας στις διακοπές, όμως το υπόλοιπο διάστημα έχετε έναν μεγάλο σύμμαχο: τα φρούτα.

Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία φρούτων που είναι μάλλον απίθανο να μη βρείτε κάποια που σας αρέσουν.

Τα περισσότερα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι έχουν λίγες θερμίδες οπότε μπορείτε να τα τρώτε χωρίς ενοχές.

Ας δούμε ποια από την πληθώρα καλοκαιρινών φρούτων είναι η καλύτερη επιλογή ειδικά αν θέλετε να χάσετε βάρος:

Απώλεια βάρους: Τα τέσσερα φρούτα με τις περισσότερες φυτικές ίνες σύμφωνα με έναν ειδικό

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, το 90% του βάρους του αποτελείται από νερό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δροσιστικό φρούτο κι ευχάριστο στην κατανάλωση. Παρέχει περίπου 85 θερμίδες ανά φέτα (280γρ) και γι’ αυτό μπορεί να είναι ένα ελαφρύ σνακ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, B1, B6, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ περιέχει και λυκοπένιο που είναι μια αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες.

egkimosini-kai-karpouzi.jpg

Κεράσια

Ακόμη ένα φρούτο του καλοκαιριού είναι τα κεράσια. Ένα φλιτζάνι κεράσια (140γρ) αποδίδει 90 θερμίδες, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε την υπερκατανάλωσή τους καθώς εύκολα ξεφεύγουμε. Είναι όμως πλούσια σε φυτικές ίνες και μέτριας περιεκτικότητας σε κάλιο. Τα κεράσια είναι επίσης πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους και είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα.

Πεπόνι

Το πεπόνι αποτελεί επίσης ένα πολύ αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού μικρών και μεγάλων! Το φρούτο αυτό είναι χαμηλό σε θερμίδες, αφού μία μεγάλη φέτα (100γρ) μας δίνει περίπου 35 θερμίδες. Επίσης, περιέχει αρκετή βιταμίνη C, καθώς 1 φλιτζάνι πεπόνι μπορεί να καλύψει περίπου τα 2/3 των αναγκών μας σε βιταμίνη C. Είναι επιπλέον πλούσιο σε κάλιο που είναι απαραίτητο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

verikoko.jpg

Βερίκοκο

Τα βερίκοκα αποτελούν εξαιρετική πηγή δύο πολύ σημαντικών βιταμινών για την υγεία, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Α. Περιέχουν επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή. Είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες μιας και 1 βερίκοκο (35γρ) αποδίδει μόνο 17 θερμίδες. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Σταφύλια

Τέλος, τα σταφύλια είναι ακόμη ένα φρούτο του καλοκαιριού. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα κι ένα φλιτζάνι (150γρ) μας δίνει 100 θερμίδες, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Είναι μέτριας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ είναι η φλούδα τους είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη που έχει αντιοξειδωτική δράση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved