Κλιματιστικά και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε air condition στο παιδικό δωμάτιο

Είναι σημαντικό να γίνεται λογική χρήση του κλιματιστικού ακόμα και στις ημέρες του καύσωνα.

Νίκη Παπανικολάου
Κλιματιστικά και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε air condition στο παιδικό δωμάτιο
Bigstock

Η χρήση του κλιματιστικού είναι αναπόφευκτη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πόσο μάλλον τις ημέρες του καύσωνα.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι η σωστή χρήση του, καθώς η πλειοψηφία δεν φροντίζει για την συντήρησή του, που είναι απαραίτητη ειδικά όταν υπάρχουν μωρά ή μικρά παιδιά στο σπίτι.

Θερμοκρασία παιδιού

Τα μωρά ζεσταίνονται και κρυώνουν πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες. Τις ημέρες λοιπόν που ο υδράργυρος έχει χτυπήσει ...κόκκινο, καλό είναι να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού με θερμόμετρο, ειδικά αν κρυώνει ή γκρινιάζει.

Adorable little baby crawling on light carpet

Πέντε tips για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματιστικό

Λειτουργία κλιματιστικού στον χώρο με παιδιά

Μην αφήνετε το παιδί να κάθεται ακριβώς εκεί που φυσάει ο κρύος αέρας από το κλιματιστικό ούτε φυσικά να κοιμάται σε θερμοκρασία που είναι κάτω από τους 26ο C. Κοινώς, ο χώρος πρέπει παραμένει δροσερός κι όχι να επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Ο βασικός κανόνας είναι η εσωτερική θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική.

Σε ότι αφορά τα νεογέννητα, ο Vu Quoc Anh, MSc, MD παιδίατρος στο γενικό νοσοκομείο Vinmec Danang, επισημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος του νεογέννητου δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του κλιματιστικού όπως συμβαίνει με τα τελειόμηνα μωρά και τους ενήλικες. Επομένως, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 27-28 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 28-29 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

Επιπλέον, τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται στο κλιματιστικό για περισσότερες από 4 ώρες συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κ.Vu Quoc Anh συνιστά τους γονείς μετά τις 4 ώρες, να ανοίγουν 10 λεπτά πριν την πόρτα του δωματίου, ώστε το παιδί να συνηθίσει τον εξωτερικό

αέρα. Οσον αφορά τον βραδινό ύπνο, μπορείτε να ρυθμίσετε τον χρονοδιακόπτη για να σβήσει το κλιματιστικό μετά από 4 ώρες, ώστε η θερμοκρασία του δωματίου να επανέλθει σιγά σιγά σε φυσιολογικά επίπεδα.

klimatistiko-swsti-xrisi-1.jpg

Διατηρήστε το σπίτι δροσερό χωρίς κλιματιστικό με αυτά τα tips

Σωστή συντήρηση

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι πολύ σημαντική και για λόγους υγείας, αλλά και για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Καθαρίζετε τα φίλτρα ανά 1- 2 μήνες περίπου, ανάλογα και με τη χρήση που κάνετε, την εξωτερική μονάδα με νερό και λάστιχο, τις γρίλιες και τα πτερύγια της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη που συσσωρεύεται και μην αμελείτε την ολική συντήρηση από κάποιον ειδικό, μία φορά το χρόνο.

Χρήση κλιματιστικού με μέτρο

Το κλιματιστικό δεν πρέπει να παραμένει σε λειτουργία όλη την ημέρα. Δεν είναι καλό για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δροσίσετε τον χώρο, όπως ανεμιστήρες ή το άνοιγμα τον παραθύρων ιδίως όταν φυσάει ή τις πρωινές και βραδινές ώρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved