Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά και πυρετός - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα είδη της επιπεφυκίτιδας, τα συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης. 

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά και πυρετός - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας: η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Είναι η πιο κοινή μορφή επιπεφυκίτιδας και προκαλείται από κάποιον ιό που έχει προσβάλει τον οργανισμό. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, το κάψιμο, το πρήξιμο στα βλέφαρα αλλά και τα πολλά δάκρυα. Συχνά, συνοδεύεται από συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα και ήπιο πυρετό. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Little Girl Using Eye Drops On White Background

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι επίσης μεταδοτική και συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, τα ερεθισμένα κόκκινα μάτια και οι εκκρίσεις.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Πόσο διαρκεί, πώς αντιμετωπίζεται

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για την αντίδραση των ματιών σε κάποιον παράγοντα του περιβάλλοντος, συνήθως γύρη ή σκόνη ή στο τρίχωμα κάποιου κατοικίδιου.

Για να ανακουφιστεί το παιδί σας χρησιμοποιήστε μια δροσερή κομπρέσα με νερό ή χαμομήλι. Θα ανακουφίσει τη φαγούρα και το πρήξιμο. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Ίσως χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο κολλύριο.

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα, διάρκεια και αντιμετώπιση

Επιπεφυκίτιδα και πυρετός

Ποικίλοι ιοί και βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πυρετό κατά την επιπεφυκίτιδα. Ο πυρετός άλλωστε είναι η προσπάθεια του σώματος να σκοτώσει τους ξένους εισβολείς κάνοντας τη θερμοκρασία αφιλόξενη γι' αυτούς.

Συνήθως ο πυρετός υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι σοβαρά και ο πυρετός επιμένει, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό.

Μπορεί να συστήσει στο παιδί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) αναλγητικά ή αλοιφές. Επιπλέον, εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, ενδέχεται να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά. Σύμφωνα με το healthline.com θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση στα συμπτώματα του παιδιού μέσα σε 1 έως 2 ημέρες από την έναρξη των αντιβιοτικών. Απλά να θυμάστε ότι η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική όσο υπάρχουν ακόμα συμπτώματα.

allergiki-epipefikitida.jpg

Τρόποι μετάδοσης της επιπεφυκίτιδας

Η επιπεφυκίτιδα όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί: από την κοινή χρήση πετσέτας μέχρι τα πόμολα και τις συσκευές μέσα στο σπίτι.

Γι΄αυτό συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή τριψίματος των ματιών. Επίσης, πρέπει να απολυμαίνετε καθημερινά επιφάνειες και αντικείμενα του σπιτιού που χρησιμοποιούνται από όλη την οικογένεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved