Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πώς να αντιδράσατε αν τσιμπήσει το παιδί σας σφήκα ή μέλισσα.

 

Τα τσιμπήματα της σφήκας ή μέλισσας είναι ιδιαίτερα συχνά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν και επώδυνα στην πλειοψηφία τους , τα τσιμπήματα υποχωρούν συνήθως σε λίγες ώρες.

Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών μπορεί να παρουσιάσει μείζονα τοπική αντίδραση μετά το τσίμπημα, με το πρήξιμο να επεκτείνεται έως και δύο ημέρες μετά.

Τσιμπήματα του καλοκαιριού: Πώς να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Τσίμπημα σφήκας και μέλισσας: Υπάρχουν διαφορές;

Πριν δούμε τον τρόπο αντιμετώπισης του τσιμπήματος σφήκας ή μέλισσας, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους.

Η σφήκα είναι σαρκοφάγο έντομο. Έχει ελάχιστο τρίχωμα με έντονα χρώματα και το κεντρί της είναι λείο. Τις περισσότερες φορές δεν τσιμπάει αλλά δαγκώνει. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε αν δείτε δύο τρύπες αντί για μία στο σημείο που νιώσατε το τσίμπημα.

Από την άλλη, η μέλισσα, μαύρη συνήθως με καφέ και πορτοκαλί απόχρωση, έχει αγκαθωτό κεντρί το οποίο παραμένει στο σημείο μετά το τσίμπημα σε αντίθεση με το κεντρί της σφήκας το οποίο απομακρύνεται μετά το τσίμπημα εξ ου και μπορεί να τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές.

Αν ένα παιδί είναι αλλεργικό στη μέλισσα είναι και στη σφήκα;

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα από το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας περιλαμβάνουν:

  • πόνο στην περιοχή του τσιμπήματος
  • οίδημα και ερυθρότητα που εκτείνεται
  • κνησμός
  • θερμότητα στο σημείο του τσιμπήματος
  • και πιθανώς κνίδωση εάν το σώμα σας αντιδράσει στο τσίμπημα

Τσιμπήματα: αντιμετώπιση

Τα περισσότερα τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνα. Αλλά μετά τον αρχικό πόνο, ως επί το πλείστον, η αντιμετώπισή τους είναι απλή και δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε νοσοκομείο ( δεν αναφερόμαστε στα παιδιά που είναι αλλεργικά στο τσίμπημα της σφήκας).

Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα από σφήκα και μέλισσα;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν το παιδί από τον πόνο του τσιμπήματος.

Αφαίρεση του κεντριού

Χρησιμοποιείστε ένα τσιμπιδάκι που έχετε απολυμάνει για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα το κεντρί από το δέρμα του παιδιού.

Καλό πλύσιμο

Πλένετε καλά με νερό και σαπούνι το σημείο του τσιμπήματος. Σύμφωνα με το webmd.com ο καλός καθαρισμός αφαιρεί τυχόν βακτήρια ή μέρος του δηλητηρίου της σφήκας.

Κρύα επιθέματα

Τυλίξτε ένα λεπτό πανί γύρω από μια παγωμένη ή κρύα συσκευασία και εφαρμόστε την στο σημείο του τσιμπήματος για 30 έως 60 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου από το τσίμπημα της σφήκας.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Για να μειώσετε το πρήξιμο, ο γιατρός θα σας συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως ιβουπροφαίνη.

Κρέμες - αλοιφές

Ένα άλλο σύμπτωμα του τσιμπήματος σφήκας είναι ο κνησμός γύρω από την περιοχή, ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί το τσίμπημα. Για να ανακουφίσετε, εφαρμόστε μια αντιισταμινική , κορτικοστεροειδές ή κρέμα καλαμίνης στην κόκκινη και πρησμένη περιοχή. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση του πόνου από το τσίμπημα.

Αμμωνία και ξίδι

Το δηλητήριο που εκκρίνουν οι αδένες της μέλισσας περιέχει οξύ, ενώ της σφήκας περιέχει βάση. Στην περίπτωση που τσιμπήσει το παιδί μέλισσα χρησιμοποιείστε αμμωνία, δηλαδή ένα διάλυμα βάσης, ενώ στην περίπτωση που το τσιμπήσει σφήκα χρησιμοποιείστε ξίδι, δηλαδή ένα διάλυμα οξέος.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό

Τα τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας μπορεί να είναι επώδυνα, αλλά, όταν αντιμετωπίζονται στο σπίτι, ο πόνος συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα. Ωστόσο, αν το παιδί συνεχίσει να πονάει και το πρήξιμο να μην υποχωρεί, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο.

Γενικά αν παρατηρήσετε ένα από παρακάτω συμπτώματα στο παιδί, ζητήστε άμεσα βοήθεια:

  • Σφίξιμο στο λαιμό ή στο στήθος
  • Πόνος στον λαιμό
  • Ανεξέλεγκτος βήχας
  • Συριγμός στο στήθος
  • Ναυτία ή έμετος
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Έντονη εφίδρωση
  • Ανησυχία
  • Κνίδωση σε πολλά σημεία του σώματός του

Να θυμάστε επίσης:

Αν το παιδί τσιμπήθηκε στο στόμα, τη μύτη ή τον λαιμό πηγαίνετε στα επείγοντα ακόμα κι αν δεν έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Τα τσιμπήματα σφήκας σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved