Πώς να προφυλάξτε τα μάτια των παιδιών το καλοκαίρι - Συμβουλές από οφθαλμίατρο

Bigstock

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου δεν είναι επικίνδυνη μόνο για το δέρμα αλλά και για τα μάτια, μικρών και μεγάλων. 

Η έκθεση στον ήλιο, η συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες και το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.

Τα πέντε κριτήρια για να διαλέξετε γυαλιά ηλίου για το παιδί

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι είναι οι εξής:

  • Ηλιακό έγκαυμα ματιών
  • Καταρράκτης
  • Ξηροφθαλμία
  • Μολύνσεις

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κυμνιώνης, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα μάτια των παιδιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. «Πρέπει να φοράμε ποιοτικά γυαλιά ηλίου, γιατί αλλιώς ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως είναι ο καταρράκτης. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι να αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, δεν είναι αξεσουάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα γυαλιά που θα επιλέξετε για τι παιδί σας πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, να εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις.

Πρέπει τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου; Τι λένε οι ειδικοί

Φακοί επαφής και μπάνιο

Τι γίνετε αν τα παιδιά φορούν φακούς επαφής; Μπορούν να κάνουν μπάνιο; Όπως εξήγησε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, θα πρέπει να αφαιρούνται καθώς «δεν πάνε φακοί επαφής και κολύμπι στην πισίνα».

Τι είναι η φωτοκερατίτιδα

Η φωτοκερατίτιδα είναι ένα προσωρινό έγκαυμα του κερατοειδούς και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κυμνιώνη «μετά από 2 μέρες ερεθισμού θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο».

Τυπικά συμπτώματα του εγκαύματος στον κερατοειδή είναι ο πόνος και το κοκκίνισμα στα μάτια, το οίδημα (πρήξιμο) του βλεφάρου, ο πονοκέφαλος, η αλλοίωση της όρασης ή η προσωρινή απώλεια της όρασης.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και 6-12 ώρες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Με την κατάλληλη θεραπεία, η βλάβη αποκαθίσταται εντός 48 ωρών.

Kαταλήγοντας ο καθηγητής Οφθαλμολογίας υπογράμμισε: «Η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσω είναι να χρησιμοποιούνται ημερήσιοι φακοί, γιατί έτσι εκμηδενίζεται η πιθανότητα μόλυνσης».

Τι άλλο να θυμάστε

  • Φροντίστε τα γυαλιά, που επιλέγετε για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών από το σπάσιμο του φακού.
  • Ελέγξτε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
  • Συμβουλευτείτε οπτικούς προκειμένου να λάβετε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσετε.
  • Αποφεύγετε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής σας. Μην παρασύρεστε, από τις αντιγραφές μοντέλων οίκων μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved