Ωτίτιδα: Τι την προκαλεί και πώς την αντιμετωπίζουμε;
Η ωτίτιδα είναι η πιο συχνή λοίμωξη του αυτιού κι απ'ότι φαίνεται, «αγαπάει» τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Τι είναι όμως αυτό που την προκαλεί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή της.
• Η ηλικία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, λόγω του μεγέθους και του σχήματος της ακουστικής τους σάλπιγγας η οποία διευκολύνει την συσσώρευση του υγρού, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδα. Οι ηλικίες που είναι συχνή η εμφάνισή της, είναι από 3 μηνών ως 3 ετών. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί αν το παιδί πάθει μία φορά σε αυτές τις ηλικίες λοίμωξη του αυτιού, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσουν κι άλλες.
• Κληρονομικότητα. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, τότε το παιδί έχει πιο μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής του ηλικίας.
• Κρύωμα/Αλλεργίες. Ένα κρύωμα ή οι ανοιξιάτικες αλλεργίες, μπορεί να οδηγήσουν σε ωτίτιδα. Το μπούκωμα στη μύτη είναι υπεύθυνο για την εμφάνισή της.
• Παθητικό κάπνισμα. Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε περιβάλλον όπου οι γύρω του καπνίζουν, ενδεχομένως να παρουσιάσουν λοιμώξεις του αυτιού.
• Διατροφή με μπιμπερό. Όταν ένα μωρό τρώει με μπιμπερό κι είναι ξαπλωμένο παθαίνει ωτίτιδες, σε σύγκριση με ένα μωρό που θηλάζει.
• Κολύμπι στη θάλασσα και στην πισίνα. Τα παιδιά που κάνουν βουτιές έχουν μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδα.
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Μόλις το παιδί παρουσιάσει μία τέτοια λοίμωξη, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας ο οποίος, αφού το εξετάσει θα του χορηγήσει και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία περιλαμβάνει συνήθως αντιβιοτικό.