Διακοπές με το νεογέννητο μωρό μου: Επιτρέπονται; Τι πρέπει να προσέξω

Προγραμματίζετε τις διακοπές σας; Τέλεια! Το μόνο, ίσως, που σας απασχολεί είναι πως πριν λίγους μήνες προστέθηκε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, το νεογέννητο μωρό σας!

Αν νιώθετε επιτακτική την ανάγκη να χαλαρώσετε μετά από ένα κουραστικό χειμώνα, τότε διαβάστε τις παρακάτω παιδιατρικές οδηγίες, ώστε να μη θέσετε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την υγεία του μωρού σας.

Διακοπές με νεογέννητο: Επιτρέπεται;

Πολλούς από εσάς το καλοκαίρι θα σας βρει με ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να απολαύσετε τις διακοπές σας, συμβιβάζοντας τις δικές σας ανάγκες σας με την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζεται το μωρό σας. Το καλύτερο βέβαια είναι να αναβάλλετε τις διακοπές για... του χρόνου!

Τα βρέφη είναι εντελώς απροστάτευτα και ανίκανα πολλές φορές να τα βγάλουν πέρα ακόμα και με απλές καταστάσεις. Αρκεί μόνο να σκεφτείτε ότι ένα νεογέννητο δεν μπορεί να στηριχτεί, να καθίσει, να πιάσει, ενώ τα οργανικά συστήματα άμυνάς του είναι εντελώς ανεπαρκή. Το αν πρέπει να πάτε με το μωρό διακοπές θα εξαρτηθεί από πλήθος παραγόντων που πρωτίστως χρειάζεται να συζητήσετε με τον παιδίατρο.

Αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών, καλύτερα να αναβάλλετε εντελώς τη μετακίνησή σας, ιδίως αν το σπίτι που θα πάτε στην εξοχή δεν είναι δικό σας και είτε πρόκειται να φιλοξενηθείτε ή σκέφτεστε να μείνετε σε ξενοδοχείο. Το περιβάλλον στην εξοχή γι' αυτήν την ηλικιακή περίοδο της ζωής του μωρού σας είναι «εχθρικό». Υπάρχουν ζώα και έντομα που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το μωρό σας. Προστατέψτε το όσο μπορείτε. Άλλωστε οι διακοπές είναι δική σας ανάγκη. Τα μωράκια δε θέλουν τίποτα άλλο, εκτός από φαγητό, ύπνο, καθαριότητα και μια τρυφερή αγκαλιά. Δεν απολαμβάνουν τις διακοπές με τον τρόπο που τις εννοούμε εμείς οι ενήλικες.

Ταξίδι με το μωρό: Πώς και πού θα πάμε;

Αν το μωρό σας είναι πάνω από 3 μηνών και ο παιδίατρος σας επιτρέπει τις διακοπές, τότε προσέξτε κάποια πράγματα, όσον αφορά το ταξίδι και τον προορισμό σας.

Με το αυτοκίνητο
-Αν θα ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο, πρέπει να τοποθετήσετε το μωρό σε ένα πορτ μπεμπέ, το οποίο στη συνέχεια θα δέσετε με ιμάντες, ώστε να ακινητοποιηθεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ακόμη μπορείτε να το βάλετε στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου. Μην οδηγείτε με κλειστά παράθυρα από φόβο μήπως κρυολογήσει το μωρό σας. Αφήστε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και ανάλογα με τη θερμοκρασία της ημέρας το μωρό να είναι ντυμένο και σκεπασμένο. Αν αρχίσει να ιδρώνει, σημαίνει πως είναι ντυμένο ή σκεπασμένο βαριά.
-Εννοείται πως δεν επιτρέπεται να καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητο, είναι το λιγότερο εγκληματικό.
-Όσον αφορά την ώρα του ταξιδιού, προτιμότερο είναι να ταξιδέψετε νωρίς το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας. Επιπλέον καλό είναι να αποφύγετε τις πολύωρες αποστάσεις. Διαλέξτε μια κοντινή περιοχή.

Με το καράβι
Αν ταξιδέψετε με καράβι, φροντίστε να μην κυκλοφορήσετε στους κοινόχρηστους χώρους του καραβιού με το μωρό αγκαλιά. Σκεφτείτε πόσα άτομα κυκλοφορούν μέσα στο πλοίο με συνάχι ή βήχα; Γιατί να το διακινδυνεύσετε; Μείνετε στην καμπίνα σας μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

Με το αεροπλάνο
Σίγουρα ο πιο άνετος τρόπος για να ταξιδέψετε με το μωράκι σας είναι το ταξίδι με το αεροπλάνο. Αν ο προορισμός σας μπορεί να γίνει με αυτό το μέσο, προτιμήστε τον. Αν θηλάζετε, διαβάστε τις οδηγίες του Mothersblog, εδώ.

Ο προορισμός: θάλασσα ή εξοχή;
Αν το μωρό δεν έχει συμπληρώσει τους πρώτους 3 μήνες, μην σκεφτείτε να το πάτε στη θάλασσα για κολύμπι ή να το βγάλετε στον ήλιο, έστω και κάτω από ομπρέλα. Βρέφη κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Αφήστε το μωρό στο σπίτι με τη γιαγιά ή με κάποιον δικό σας άνθρωπο και πηγαίνετε εσείς για μπάνιο.

Όσον αφορά στα βρέφη που έχουν συμπληρώσει τον 3ο μήνα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από τις λοιμώξεις κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Φυσικά μέχρι να συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Παρόλα αυτά, μπορούν να ταξιδέψουν ευκολότερα, αλλά και να κολυμπήσουν υπό κάποιες, βέβαια, προϋποθέσεις, όπως:
- Να επιλέξετε καθαρή παραλία χωρίς πολύ κόσμο και να προτιμήσετε καλύτερα τις απογευματινές ώρες.
- Αλείψτε καλά το μωρό σας με αντηλιακό, κάντε του ένα γρήγορο μπάνιο. Στη συνέχεια, αφού το σκουπίσετε, θα του φορέσετε ένα ελαφρύ ρουχαλάκι και θα το βάλετε να καθίσει στη σκιά, φορώντας του ένα καπελάκι.
- Αν το βάλετε σε καροτσάκι, τοποθετήστε το στη σκιά ή κάτω από μια ομπρέλα, φροντίζοντας να έχει τον ήλιο στην πλάτη του.
- Έχετε μαζί σας δροσερό νερό για να του δίνετε συχνά.
- Ακόμη, προσέξτε πολύ το γάλα ή το φαγητό που κουβαλάτε μαζί σας στην παραλία για να το ταΐσετε. Καλύτερα αυτό να γίνει στο σπίτι, καθώς η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιο σκεύος ή η τροφή από παθογόνα μικρόβια είναι μεγάλη.

Μην ξεχνάτε:
-Να επιλέξετε το μέρος των διακοπών σας με βάση τις ανάγκες του μωρού σας. Φροντίστε να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε νοσοκομείο σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς και να υπάρχει διαθέσιμος παιδίατρος στην περιοχή.
-Να έχετε μαζί σας στο φορητό φαρμακείο, αντιπυρετικά, αμμωνία, καθώς και betadine.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved