Ο μύθος του Άι Βασίλη: Nα λέμε ή όχι την αλήθεια στα παιδιά; Συμβουλεύει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου
Πολλοί γονείς τέτοιες μέρες βρίσκονται στο αιώνιο δίλημμα: Nα πω στα παιδιά ότι είναι αληθινός ο Αϊ-Βασίλης ή όχι; Στην πραγματικότητα, σπάνια τα παιδιά ρωτάνε ευθέως.
Η ζωή του μικρού παιδιού της προσχολικής ηλικίας, αλλά ακόμη και 1-2 χρόνια αργότερα, έως 7-8 χρονών, κυλάει ανάμεσα στην πραγματικότητα και στον μύθο, στο αληθινό και στο φανταστικό. Τα παραμύθια, με τη σπουδαία συμβολή τους στην όξυνση του μυαλού, το κέντρισμα της φαντασίας και της περιέργειας, στην καλλιέργεια του συναισθήματος του παιδιού, το έχουν προετοιμάσει να δέχεται με άνεση, χωρίς τριβές, το πέρασμα από το πραγματικό στο εξωπραγματικό.
Η χαρά και η ευωδιά που συνοδεύουν τον μύθο του Αϊ-Βασίλη που τη μια έρχεται από τον Βόρειο Πόλο και την άλλη από την Καισάρεια, που τη μια φορά είναι ένας και μοναδικός και την επόμενη- αν το παιδί κυκλοφορήσει στους κεντρικούς δρόμους- μπορεί να δει έναν σε κάθε γωνία, βοηθούν στη συντήρηση του μύθου, που διηθείται όμως από την πραγματικότητα.
Στο παιδί αρέσει να αφήνει τον εαυτό του να απογειώνεται στους αιθέρες του φανταστικού και την ίδια στιγμή να έχει πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας. Ξέρει ότι προσποιείστε και προσποιείται κι αυτό. Αν το δικό σας παιδί ρωτήσει με τρόπο που να απαιτεί άμεση απάντηση, μη διστάσετε καθόλου. Την αλήθεια, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση. Την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Ασφαλώς δεν έρχεται με έλκηθρο που το τραβάει ελάφι.
Συμπληρώστε όμως ότι είναι ένα έθιμο που συντηρεί και συμπληρώνει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα των γιορτινών ημερών, που είναι γεμάτες χαρά, διασκέδαση και αγάπη.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com