Καισαρική και παιδική παχυσαρκία: Σχετίζονται;

Και όμως! Ερευνητές στην προσπάθεια τους να βρουν τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας, κατέληξαν ότι αυτή σχετίζεται με το αν τα παιδιά γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική αλλά και με το σωματικό βάρος της μητέρας!

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε γέννες με καισαρική τομή σε όλη την Ευρώπη και οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι η καισαρική ή ο φυσιολογικός τοκετός δεν έχει καμία επιρροή στην ανάπτυξη και την υγεία του μωρού. Την εντύπωση αυτή έρχεται να ανατρέψει μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Obesity». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης , τα παιδιά που ήρθαν στον κόσμο με καισαρική, ήδη στην ηλικία των 11 ετών, εμφάνισαν προβλήματα παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγμα 10.000 παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία και όπως προέκυψε, οι πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική αγγίζουν το 83%.

Οι ειδικοί ταυτόχρονα χρησιμοποίησαν και βασίστηκαν σε μία ακόμα έρευνα που είχε γίνει το 1991 έως το 1992, πάλι στη Μεγάλη Βρετανία. Η συγκεκριμένη έρευνα απεδείκνυε ότι τα μωρά που είχαν γεννηθεί με καισαρική, όταν ήρθαν στον κόσμο ήταν πιο μικρόσωμα σε σχέση με αυτά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό, γεγονός όμως το οποίο άλλαξε σε διάστημα 6 εβδομάδων! Ο συσχετισμός αυτός μάλιστα φάνηκε να ενισχύεται στην περίπτωση που είχαν γεννηθεί και υπέρβαρες μητέρες.

Γιατί όμως γίνεται αυτό;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας δίνει ο δρ. Τζαν Μπλούνσταϊν, ο επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με τον δρα. Μπλούνσταϊν ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι γιατί κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, το μωρό εκτίθεται σε κάποια συγκεκριμένα «φιλικά» βακτήρια τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του όσο μεγαλώνει.

Η χώρα μας, πέρα από ότι είναι πρώτη σε ποσοστά στις καισαρικές τομές, ταυτόχρονα έχει και πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Ίσως η συγκεκριμένη έρευνα να δίνει μία εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως και να έχει, καλό είναι κάθε μέλλουσα μαμά πριν αποφασίσει με ποιa μέθοδο θα φέρει στον κόσμο το μωράκι της να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved