Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Αναγνωρίστε τη και αντιμετωπίστε τη!
Η δυσκοιλιότητα δεν χτυπά την πόρτα μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. Πολλές φορές τα παιδιά είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή δεν θέλουν να σταματήσουν το παιχνίδι τους, είτε επειδή ντρέπονται να πάνε σε ξένες τουαλέτες, κρατούν τα κόπρανά τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκοιλιότητα.
Πώς μπορεί ένας γονιός να την αναγνωρίσει;
Ως γονείς θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Αν το παιδί σας δεν ενεργείται καθημερινά ή κρατά την κοιλιά του στην τουαλέτα, ζορίζεται, κλαίει και μετά από πολύ κόπο αφοδεύει χοντρά και σκληρά κόπρανα, τότε έχετε έρθει αντιμέτωποι με το θέμα της δυσκοιλιότητας.
Αίμα στα κόπρανα
Αν ένα παιδί πηγαίνει στην τουαλέτα λιγότερες από 3-4 φορές την εβδομάδα αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει αιμορροΐδες. Το ίδιο ισχύει και με τις ραγάδες. Αν το παιδί δυσκολεύεται να ενεργηθεί και πονά και παρατηρήσετε πάνω στα κόπρανα βλέννα αίματος, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για ραγάδα του πρωκτού. Και στις δύο περιπτώσεις, (αιμορροΐδες και ραγάδες), θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν παιδογαστρεντερολόγο για να διαπιστωθούν είτε οι ραγάδες είτε οι αιμορροΐδες, ώστε να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Συνήθως, πέρα από κάποια τοπική κρέμα και κάποια φάρμακα που βοηθούν στο να μαλακώνουν τα κόπρανα, συστήνεται διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αμελήσετε κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα και μην προσπαθήσετε μόνοι στο σπίτι με διάφορα μαντζούνια και συμβουλές της γιαγιάς, να δώσετε λύση στο πρόβλημα. Αν δεν γίνει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, αυξάνετε στο μέλλον τον κίνδυνο εκδήλωσης εκκολπωματικής νόσου ακόμη και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να καθυστερούν μέσα στο χοντρό έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πάντα αξίζει τον κόπο μια δοκιμαστική διακοπή του γάλακτος από τη δίαιτα για μία μέχρι δύο βδομάδες.
Τροφές πλούσιες σε λιπαρά
Οι τροφές που συνήθως αγαπούν τα παιδιά, και παίρνουν σε μεγάλες ποσότητες όπως χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, γλυκά, σοκολάτες και τσουρέκια προκαλούν σκληρά, στεγνά κόπρανα και επώδυνη αφόδευση - δυσκοιλιότητα.
Αναβολή της αφόδευσης
Όταν ένα παιδί αναβάλλει την ώρα της αφόδευσης και κρατά τα κόπρανά του για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έντερο του.
Πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Αρχικά θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να διατηρεί ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Θα πρέπει στο διαιτολόγιό του να συμπεριληφθούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα κοάκερ και το κριθάρι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Επίσης καλό θα είναι στο πιάτο του να βάζετε μία κουταλιά ωμό λάδι ενώ θα πρέπει να πίνει συνολικά 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Αν από την αρχή το παιδί σας μάθει, να τρώει σωστά, σίγουρα η δυσκοιλιότητα δεν θα σας χτυπήσει την πόρτα. Αν πάλι γίνει δυσκοίλιο το παιδί σας, θα σας προτείνουμε να αλλάξετε τη διατροφή του και να επισκεφθείτε άμεσα έναν παιδογαστρεντερολόγο ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα. Μην δώσετε μόνοι σας καθαρτικά σκευάσματα ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο ισοζύγιο ηλεκτρολυτών.