Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση στα παιδιά: Τι είναι και τι προκαλεί;
Φυσιολογικά, τα ούρα που παράγονται στους νεφρούς μπαίνουν στους ουρητήρες και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη, η οποία αδειάζει με την ούρηση. Φυσιολογικά, τα ούρα που βρίσκονται στην ουροδόχο κύστη δεν παλινδρομούν, όταν όμως υπάρχουν κάποια εμπόδια τότε τα ούρα παλινδρομούν προς τους ουρητήρες.
Τι είναι η Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση
Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν υπάρχουν κάποια εμπόδια στην ουρήθρα ή όταν τα κυστεοουρητηρικά στόμια ανεπαρκού, δηλαδή οι βαλβίδες δεν λειτουργούν καλά (είτε από φλεγμονή είτε εκ γενετής), με αποτέλεσμα η πίεση των ούρων μέσα στην κύστη τη στιγμή της ούρησης να υπερβαίνει την ενδοουρητηρική πίεση και τα ούρα να παλινδρομούν προς τους ουρητήρες.
Τι προκαλεί;
Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση ευνοεί τη μικροβιακή μόλυνση των νεφρών με αποτέλεσμα να προκαλέσει μία ουρολοίμωξη σε ένα παιδί ή σε ένα βρέφος. Εμφανίζεται στο 0,4-1,8% περίπου των παιδιών και πολλές φορές συνοδεύεται με υψηλό πυρετό. Συνήθως ανακαλύπτεται κατά τον έλεγχο που ακολουθεί μια ουρολοίμωξη ή με τη διάγνωση διάτασης της πυέλου του νεφρού στο προγεννητικό υπερηχογράφημα μετά την 27η εβδομάδα κύησης. Την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, τη συναντούμε συχνότερα στα κορίτσια από ότι στα αγόρια, με μία αναλογία 10:1.
Πώς θεραπεύεται;
Ένα παιδί ή ένα βρέφος, μόλις διαγνωσθεί με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση του χορηγείται άμεσα φαρμακευτική αγωγή από τον θεράποντα παιδίατρο ή ουρολόγο. Η τακτική παρακολούθηση του παιδιού και η επιμελής τήρηση των οδηγιών του γιατρού από τους γονείς, συμβάλει στη γρήγορη θεραπεία. Κάποιες φορές εκτός από φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, πάντα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και την ηλικία του παιδιού.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας από την ουρολοίμωξη
Ουρολοίμωξη σε βρέφη και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε