Κολικοί και μωρό: Έτσι θα τους αντιμετωπίσετε!
Το μωρό σας κλαίει σε ανύποπτο χρόνο, ασταμάτητα και αναρωτιέστε γιατί; Ένα από τους συνήθεις υπόπτους είναι οι κολικοί οι οποίοι ταλαιπωρούν πολλά μωράκια τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.
Τι είναι όμως οι κολικοί, ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους και ποιος ο τρόπος αντιμετώπισης;
Οι κολικοί είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα μωρό που τρέφεται καλά, αλλά από εκεί και πέρα γίνεται ιδιότροπο, ρεύεται με δυσκολία και αρχίζει το έντονο κλάμα. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που συναντάμε στο 10-20% των μωρών. Οι κολικοί εκδηλώνονται με την εμφάνιση έντονου κλάματος συνήθως το απόγευμα ή αργά το βράδυ, διάρκειας δύο ή τριών ωρών.
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει κολικούς:
Για τη διάγνωσή τους χρησιμοποιούμε τον «κανόνα των τριών», σύμφωνα με τον οποίο το μωρό πρέπει να κλαίει χωρίς άλλο λόγο, για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα, για περισσότερο από τρεις μέρες την εβδομάδα και μέχρι την ηλικία των τριών μηνών. Φυσικά αν το μωρό σας είναι ανήσυχο και έχετε κάποια υποψία μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου.
Τα αίτια:
Τα αίτια των βρεφικών κολικών δεν είναι σαφή, για αυτό δεν υπάρχει ούτε και κάποιο φάρμακο. Οι γιατροί πιστεύουν πως οι κωλικοί συμβαίνουν σε μωρά με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, και αυτό συνεχίζεται μέχρι να ξεπεράσει το βρέφος τον τρίτο μήνα ζωής. Πιθανά αίτια είναι τα πολλά αέρια στα έντερα, η βρεγμένη πάνα, ότι το μωρό επιζητά την προσοχή σας κλπ.
Τι πρέπει να κάνετε:
Μίας και δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να αντιμετωπισθούν οι κολικοί και να απαλλαγεί το μωρό από τους πόνους, προσπαθήστε να ο χαλαρώσετε και να το ηρεμήσετε όσο μπορείτε:
- Νανουρίστε το κρατώντας το αγκαλιά με το χέρι σας στην κοιλιά του, ώστε να του μεταδώσετε θερμότητα.
- Κρατήστε τα ποδαράκια του λίγο λυγισμένα προς την κοιλιά, ώστε να βγουν τα αέρια και να ανακουφιστεί.
- Ένας περίπατος με το καροτσάκι, μπορεί να το ηρεμήσει. Ακόμη καλύτερα εάν χρησιμοποιείτε μάρσιπο. Η ελαφρά πίεση μέσα στον μάρσιπο σίγουρα θα το ανακουφίσει.
- Εάν θηλάζετε προσέξτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τροφές που ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφές κτλ.
- Κάντε μασάζ στην κοιλιά του, με απαλές αργές και κυκλικές κινήσεις.
- Ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ είναι ό,τι πρέπει
- Ξαπλώστε και ακουμπήστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στο στήθος σας. Οι χτύποι της καρδιάς σας θα το καθησυχάσουν και θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει.
- Μην το αφήνετε να κλαίει μόνο του στην κούνια του.
- Κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι ανακουφιστικό.