Διάρροια στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Ως συνειδητοποιημένη μαμά, θέλετε να προστατεύσετε το μωρό σας από όλους τους τύπους ασθενειών, και μάλλον θα λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Μερικές φορές όμως, παρά τα μέτρα, το μωρό σας μπορεί να νοσήσει από μια ασθένεια. Μία τέτοια ασθένεια είναι η διάρροια, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές.
Για παράδειγμα η διάρροια μπορεί να κάνει το μικρό σας οξύθυμο, και να εσάς να σας δημιουργήσει άγχος. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Μάθετε στο άρθρο μας περισσότερα σχετικά με τα αίτια, τα συμπτώματα και τις θεραπείες της διάρροιας σε βρέφη ή μωρά.
Τι είναι η διάρροια;
Η διάρροια εμφανίζεται όταν τα κόπρανα αλλάζουν μορφή και γίνονται μαλακά και υδαρή. Εάν λοιπόν παρατηρήστε ότι το μωρό σας παράγει μαλακά και πολύ υδαρή κόπρανα περισσότερο από 6 έως 8 φορές την ημέρα, τότε πιθανότατα έχει διάρροια.
Πώς θα την αναγνωρίσετε;
Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το μωρό έχει διάρροια και αυτό επειδή τα κόπρανα των βρεφών είναι συνήθως μαλακά και ελαφρώς υδαρή. Αυτός είναι και ο λόγος που εάν αλλάξετε την πάνα του μωρού σας πάνω από 8 φορές και παρατηρήσετε ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα υγρών στα κόπρανα, τότε πιθανόν να έχει διάρροια.
Αίτια της διάρροιας σε βρέφη και μωρά
Η διάρροια συνήθως συμβαίνει όταν τραυματιστεί το έντερο, και δεν απορροφά αρκετά υγρά από τα τρόφιμα. Καθώς το τρόφιμα και τα υγρά περνούν μέσω του παχέος εντέρου, τα κόπρανα γίνονται υδαρή. Όταν το παχύ έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετό φαγητό, τότε τα κόπρανα γίνονται υδαρή.
Δείτε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της διάρροιας σε βρέφη και μωρά
1. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων:
Όταν το μωρό σας καταναλώνει μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, μικρόβια εισέρχονται στο σώμα του.
2. Η κατανάλωση χυμών
Τα μωρά δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα τους χυμούς φρούτων με αποτέλεσμα αν δώσετε παραπάνω χυμό σε ένα μωρό να αναστατώσει το στομάχι του και να οδηγήσει σε διάρροια.
3. Τροφική δηλητηρίαση
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν διάρροια σε νήπια ή μωρά είναι η τροφική δηλητηρίαση.
4. Ιογενής επίθεση:
Η διάρροια στα βρέφη και στα μικρά παιδιά συνήθως οφείλεται σε ιό. Ένας τύπος ιών είναι οι ροταϊοί και ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας στα παιδιά.
5. Βακτήρια και παράσιτα:
Μολυσμένα τρόφιμα ή υγρά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν βακτήρια και παράσιτα στο σώμα του μωρού σας. Μερικά παράσιτα που προκαλούν διάρροια είναι Giardia lamblia και το Cryptosporidium. Κοινά βακτηρίδια που μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε διάρροια τα νήπια και τα μωρά είναι η Salmonella (σαλμονέλα) και το Escherichia coli (εσερίχια).
Συμπτώματα της διάρροιας σε βρέφη ή μωρά:
Μερικά από τα πιο εμφανή συμπτώματα της διάρροιας σε βρέφη ή μωρά είναι:
- Ναυτία
- Πυρετός και ρίγη
- Αφυδάτωση
- Κοιλιακό άλγος
- Εμετός
- Συχνά και υδαρή κόπρανα
- Φούσκωμα
- Λήθαργος
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να καλέσω το γιατρό;
- Εάν η διάρροια συνοδεύεται από πυρετό και το μωρό σας είναι μικρότερο των 2 μηνών, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.
- Εάν το μωρό είναι μεγαλύτερο των 2 μηνών και ο πυρετός και η διάρροια διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα, παρακολουθήστε τη θερμοκρασία και την ποσότητα των ούρων και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Επίσης καλέστε το γιατρό σας εάν η διάρροια συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω:
- Μεγάλη ποσότητα αίματος, βλέννας ή νερού στα κόπρανα
- Συμπτώματα αφυδάτωσης
- Πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 24 έως 48 ώρες
- Εμετοι που εμφανίζονται για διάστημα μεγαλύτερο των 12 ωρών
- Εμετός που έχει πράσινο χρώμα, που περιέχει αίμα ή που μοιάζει με αλεσμένο καφέ
- Διόγκωση της κοιλιάς ή σοβαρό κοιλιακό πόνο
- Άρνηση του μωρού να φάει ή να πιει
- Εξάνθημα
- Ίκτερος (κιτρινωπό χρώμα δέρματος και ματιών)
Θεραπεία της διάρροιας σε βρέφη και μωρά
Στα μωρά συνήθως τα συμπτώματα της διάρροιας υποχωρούν μετά από πέντε έως επτά ημέρες ενώ η ίωση διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Ωστόσο για να το ανακουφίσετε μπορείτε να κάνετε τα κάτωθι.
1. Να πίνει πολλά υγρά
Στη διάρροια συχνά εμφανίζονται συμπτώματα της αφυδάτωσης και ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει το ξηρό στόμα, ασυνήθιστη ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Όταν το μωρό σας υποφέρει από διάρροια, βεβαιωθείτε ότι πίνει άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Μπορείτε να του δίνετε γουλιές νερό. Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων ή άλλα ποτά επειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν το μικρό σας αγγελούδι αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα αφυδάτωσης, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
2. Τρόφιμα
Όταν το μωρό σας πάσχει από σοβαρή αφυδάτωση, δεν κάνει να τρώει ό,τι έτρωγε και πριν. Θα πρέπει να ακολουθείτε ειδική διατροφή που θα σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Όταν ο ιός της διάρροια υποχωρήσει θα μπορείτε και πάλι να ξεκινήσετε τη διατροφή που ακολουθούσατε και πριν.
3. Φαρμακευτική αγωγή
Ο γιατρός σας και μόνο είναι εκείνος που θα σας φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει το μωρό σας. Από μόνοι σας δεν πρέπει και δεν κάνει να χορηγήσετε τίποτε.
Πρόληψη
Αυτό που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να κολλήσει τον ιό της διάρροιας είναι:
- Να μην το αφήνετε να πιάνει βρώμικα παιχνίδια και αντικείμενα
- Να διατηρείτε το δωμάτιό του τακτικά και να το αερίζεται καθημερινά για περίπου ένα τέταρτο της ώρας
- Να πλένετε πάρα πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλώσει
- Να πλένετε πολύ καλά εξίσου τα μπιμπερό και τις πιπίλες του