Χτύπημα στο κεφάλι του παιδιού: Πότε πρέπει να ανησυχούμε
Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών , όταν παίζουν τα παιδιά τους και πέφτουν , είναι να μη χτυπήσουν σοβαρά και ειδικά στο κεφάλι.
Είναι χρήσιμο, λοιπόν, οι γονείς να γνωρίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά και να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν μια αθώα κάκωση από αυτήν που θα χρειαστεί περαιτέρω εξειδικευμένη εκτίμηση.
Ποια είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά και τι σημαίνουν;
Η κάκωση κεφαλής, όπως είναι ο ιατρικός όρος, αφορά σε αθώα χτυπήματα στο κεφάλι όπως είναι οι εκδορές, ενώ η κρανιοεγκεφαλική κάκωση περιλαμβάνει χτυπήματα στο κεφάλι που προκαλούν έστω και περιορισμένη εγκεφαλική δυσλειτουργία, χωρίς να είναι απαραίτητη η ανάδειξη συγκεκριμένης βλάβης στον εγκέφαλο.
Εάν το παιδί έχει χτυπήσει στο κεφάλι πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής:
- Οι εξωτερικοί τραυματισμοί στο κεφάλι ματώνουν πολύ.
- Αν το παιδί δεν έχασε τις αισθήσεις του, επικοινωνεί και συμπεριφέρεται ως συνήθως, τοποθετήστε πάγο πάνω στο τραύμα. Παρακολουθήστε στενά το παιδί σας τις επόμενες 24 ώρες. Αν αυτό παρουσιάσει σημάδια που να υποδεικνύουν και εσωτερικό τραυματισμό, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
- Αν το ατύχημα συμβεί κοντά στην ώρα που το παιδί πάει για ύπνο, αφήστε το παιδί να αποκοιμηθεί κανονικά, αλλά ελέγχετε κάθε 2 ώρες το χρώμα του δέρματός του, την αναπνοή του ή αν κουνάει τα χέρια ή τα πόδια του.
- Δοκιμάστε να ξυπνήσετε το παιδί σας. Κανονικά θα πρέπει να ενοχληθεί και να επιχειρήσει να ξανακοιμηθεί.
- Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο περπατά. Αν δεν έχει ισορροπία και περπατά ακανόνιστα , ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
- Μην αδιαφορήσετε αν υπάρχει έντονος και επίμονος πονοκέφαλος, που δεν περνά με τα συνήθη παυσίπονα ή παραπονείται για μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια, για πόνο στην περιοχή του αυχένα και δυσκολεύεται να στηρίξει το κεφάλι του ή το κρατά σε λοξή θέση σε σχέση με τον αυχένα - λαιμό του.